Verslag Klokhuis werkplaats zaterdag 11 februari 2023
Afgelopen zaterdag 11 februari 2023 voor het eerst sinds Corona weer eens een Werkplaats gehoude in onze vaste locatie in Zoetermeer. Het thema was ‘Oude data en bestanden redden’.
Na de traditionele Koffie of Thee met Apple koek en het configureren van ons lokale netwerk, het opstellen van de Vintage apparatuur en de Klokhuis wasstraat aan de slag met 5 donateurs en 3 vrijwilligers, Marcel, Paul en Ed.
Van te voren waren de volgende wensen geuit door de donateurs.
- Een Macintosh SE nieuw leven inblazen. Startte niet meer op.
- Een externe LaCie harde schijf die niet meer opstartte.
- Redden van data van oude ZIP-schijven
De 3 vrijwilligers gingen aan de slag.
De eerste vraag: De ene donateur met zijn Macintosh ging samen met Paul kijken of er nog iets te redden viel. Nadat hij de SE had opengeschroeft (NB: ging vroeger makkelijker dan bij die nieuwe M1 en M2 computers). zag hij tot zijn grote verbazing dat er wat poeder rondom de batterij zat. Oeps, foute boel; Een leeggelopen batterij.
Gelukkig kwam Paul er bij en deed een paar handschoenen aan om de batterij te verwijderen. Ja, smerig spul, dat moet je niet aanraken met blote handen of inademen.
Daarna goed schoonmaken en kijken of of er nog een moederbord op Marktplaats te koop is. Of is er een donateur die nog een oud moederbord voor een SE liggen. Mail dan even naar vintage@klokhuis.nl of vertel het in Discord in het #Vintage kanaal.
De tweede vraag: het redden van de data van een externe LaCie harde schijf. Probleem met het loopwerk naar de iMac toe. Data kon in de huidige schijf niet benaderd worden. Klusje voor Marcel. Marcel ging aan de slag en koppelde de schijf aan zijn MacBook Pro. Na wat sleutelen zag Marcel de data weer. Nu nog even kijken waar het aan scheelt. Inderdaad een kapotte aansluiting in de behuizing. Marcel belde de Mediamarkt in Zoetermeer. Die vertelde dat ze LaCie schijven verkopen. De donateur moet maar even langskomen. Na een uur weggeweest te zijn kwam de donateur weer onverrichterzake terug zonder een nieuwe externe schijf. Helaas dit type bleek niet op voorraad. Gelukkig konden we nog een advies geven om dan bij Amac een nieuwe LaCie schijf te komen. Grote voordeel: een stuk compacter dan die oude schijf. Alleen de data overzetten gaat wel een tijdje duren, zo’n 500 GB overpompen duurt wel een paar uur.
Na een voortreffelijke vegetarische lunch van Dish &Deli Catering in Zoetermeer met broodjes en een Pastinaak / Zoete aardappelsoep konden we weer fris en fruitig aan de slag voor de middag sessie.
De derde vraag: Analyseren en redden van data op een paar 100 MB ZIP-schijven van een kennis van een andere donateur. Oeps, even wat problemen met de wasstraat van Klokhuis, de G4 van Ed. Loopwerk externe schijf ging niet meer goed. Maar gelukkig: de G4 heeft ook een 250 MB interne Zip schijf. Zo gezegd, zo gedaan. ZIP er in en analyseren. Wat wel en wat niet bewaren. De ZIP schijven bevatten ook wat oude programmatuur, dus die konden we skippen. Alleen de data is van belang en paste op 1 USB schijf. 5 x 100 MB ZIP-schijf naar 1 USB van 16 GB. Leuk om te vermelden we vonden nog een paar handige tooltjes uit de oude doos, leuk voor de wasstraat: een SCSI Probe en nog een paar handigheidjes.
Op de G4 had ik zelf nog wat oude FileMaker Pro bestanden van het formaat .fp5. Ik heb ooit een UUID generator gemaakt een een oude app met Software licenties, ook in .fp5 formaat. Deze omgezet naar .fp7 en dan via FileMaker Pro omzetten in een .fmp12 formaat. Dan kunnen we deze tooltjes weer gebruiken in een nieuw jasje. Yeah!
Toen dat allemaal klaar had Marcel nog een paar geheugenmodules. Misschien kunnen we die nog in de G4 stoppen. Het waren 133 mhz modules, dus dat moest lukken. Na het inbouwen, voorzichtig met de schroefjes want anders blaast het moederbord op en testen was de G4 512kb rijker en had de wasstraat een intern geheugen van 1 MB. Yeah, fantastisch. De Klokhuis wasstraat is nu een feit. Lees binnenkort meer over wat er allemaal mee gedaan kan worden.
Alvast een voorproefje. Oude Quark bestanden om zetten in Quark Xpress 6.5 naar InDesign of een oud Illustrator bestand omzetten naar de nieuwste versie via Adobe CS3.