Voorlopig nog geen glucosemeting met de Apple Watch

 

 


We schreven er al eerder over: er was een doorbraak in de meting van bloedglucosewaarden zonder dat er contact is met vocht uit het lichaam, maar dat er een probleem was met de grootte van de apparatuur. Het lukt niet of nog niet dit in een Watch in te bouwen. Was er in de berichtgeving toen nog sprake van optimisme, de waarnemers verwachten nu dat het nog drie tot zeven jaar kan duren.

Voor wie het even is vergeten: diabetespatienten zijn veel bezig met het in de gaten houden van deze waarden. Die mogen niet te hoog of te laag zijn. Een apparaat moet dus absoluut betrouwbaar meten. Een waarde van 4,0 betekent iets anders dan 3,7 want dan is het te laag en dreigen zaken als verminderd bewustzijn, verwarring en zelfs bewusteloos raken als het verder zakt. Automatische meting met de Watch zonder lichaamsvocht  zou dan een uitkomst zijn.

Overigens hoeven diabeten hier niet op te wachten. De meeste patiënten hebben inmiddels een sensor in de vorm van een twee euromunt met een naaldje in het midden dat in de arm geschoten wordt. Dat blijft twee weken zitten en dan moet het worden vervangen. Met dat naaldje wordt de glucose gemeten en via de sensor is die handmatig te meten door de iPhone tegen de sensor te houden. Dit werkt met een NFC chip, waar u bijvoorbeeld ook mee betaalt. Daarnaast waarschuwt de sensor bij waarden lager dan 4,0 en hoger dan 10. Als dat het geval is, verschijnt er direct een waarschuwing op de iPhone en de Watch. De Watch is dan goud waard, want die draagt u altijd bij u. In het komende Klokhuis Magazine, dat ongeveer een week voor de Klokhuisdag verschijnt, staat hier een artikel over.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven