Freeform is een nieuwe toepassing in 16.2, de eerste indruk is goed


Freeform is natuurlijk een vaag begrip, maar dat het met vormgeving te maken heeft, is wel helder. Hoewel de term free in Amerika vooral gratis betekent, moet het zeker ook gezegd worden dat er veel vrijheid van werken in deze app zit.

Het is een elektronische variant van het whiteboard, maar het zou ook wel voor een deel digibord genoemd mogen worden. Het ‘canvas’ is zeker ook bedoeld om op te schrijven, maar er kan veel meer. Heel prettig is in ieder geval dat de Apple pencil goed ingezet kan worden, die ligt bij te veel mensen te verstoffen.

Maar op een whiteboard kunnen schrijven is niet echt een nieuwe toepassing. Toch is Freeform dat wel degelijk, want foto’s en video plaats je er zo op, en zelfs geluid, De documenten en pdf’s vinden ook direct een plaats, zelfs weblinks. Dat is nog niet alles. Met name de voorgevormde ‘vormen’ zijn goed toe te passen en het aantal is echt groter dan een cirkel of een vierkant. Uiteraard kan een tekstvak ook en het zou me niet verbazen als deze app zijn weg vindt naar digitale presentaties.

Het fraaie is dat een dergelijk living document niet alleen door u zelf, maar ook door anderen bewerkt kunnen worden als u er toestemming voor geeft. Er is een deelknop op het scherm. Voor de FaceTimers is het mogelijk om Freeform tijdens een gesprek op te starten als dat handig is. Via Berichten is een ieders bijdrage sowieso te volgen.

Het is een simpel te bedienen maar zeer snuggere aanvulling. Het makkelijk kunnen linken naar een andere Freeform creatie hebben we nog niet kunnen vinden.

Scroll naar boven