Vandaag rond 19:00 uur brengt Apple macOS 14 Sonoma uit


De update naar macOS Sonoma is niet groot, maar komt wel met een aantal interessante nieuwe functies.

Misschien wel het meest opvallende is het nieuwe vergrendelscherm, dat lijkt op wat gebruikers op de iPhone en iPad aantreffen. Maar dat is uiteraard niet alles: macOS Sonoma wordt geleverd met meer dan 100 nieuwe achtergronden die als screensaver op het vergrendelscherm kunnen worden gebruikt. Sommige van de nieuwe achtergronden zijn afkomstig van de Aerial-screensavers van Apple TV.
Gebruikers kunnen ook widgets op het bureaublad plaatsen in plaats van ze verborgen te houden in het Berichtencentrum. Apple heeft het ook gemakkelijker gemaakt om alle vensters te verbergen en het bureaublad weer te geven met slechts één klik op de achtergrond. Net als iOS 17 en iPadOS 17 beschikt macOS 14 over interactieve widgets.
FaceTime-gebruikers kunnen nu met hun handen reageren om tijdens een videogesprek 3D-effecten in realtime weer te geven. Er zijn ook nieuwe effecten om uw afbeelding te laten zweven als u uw scherm met anderen deelt.

De volgende  Macs zijn compatibel zijn met macOS Sonoma: iMac 2019 en nieuwer, iMac Pro 2017 en nieuwer, Mac Pro 2019 en nieuwer, Mac Studio 2022 en nieuwer, MacBook Air 2018 en nieuwer, MacBook Pro 2018 en nieuwer, Mac mini 2018 en nieuwer.
U kunt controleren welke Mac u heeft door op het Apple-menu en vervolgens op Over deze Mac te klikken.

 

 

1 gedachte over “Vandaag rond 19:00 uur brengt Apple macOS 14 Sonoma uit”

 1. Nu Apple ook Ventura heeft vervangen komt EOL van mijn MacBook Air 11″ (uit 2011) echt in zicht … Maar nog niet helemaal!
  Afgelopen dagen heb ik nog eens naar de updates gekeken, die mogelijk waren. Ik draaide al een poosje op Monterey, versie macOS 12.6.5. Daarna heb ik de laatste versie macOS 12.6.7 geïnstalleerd.
  Inmiddels zijn er ook nieuwe versies verschenen van de OpenCore Legacy Patcher. Dus die ook maar even bijgewerkt en …
  Nu draait mijn MBA op macOS 13.6 = Ventura. Inclusief de nieuwe app FreeForm.
  Ik heb weliswaar iets aan snelheid ingeboet, maar draai dus ook weer met de nieuwste versies van de browsers.
  Kijk, zo blijkt een aanschaf van ruim € 1000,– in 2011 toch zijn geld prima opgeleverd te hebben. Inmiddels is de machine dus 13 jaar oud. Bijna net zo oud als mijn auto, die ik overigens niet nieuw had gekocht.
  Het kan dus allemaal wel, als er maar mensen zijn, die research kunnen en willen doen.
  Zie mijn nieuwste bijdrage op mijn forum voor de bewijsstukken.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven