De 145e Klokhuisdag is afgelast
Door de Covid-19 pandemie gaan we voorlopig over op online lezingen. Verderop ziet u het online lezingen-programma voor het begin van 2021. Net als bij de lezingen op de Klokhuisdagen geven we met de appeltjes de moeilijkheidsgraad aan.
Vragen stellen
Bij een online lezing hebben we uiteraard geen vragenronde in de zaal, maar u kunt natuurlijk evengoed uw vragen stellen. Wij moeten nog wel even leren inspelen op hoe we slim uw vragen bij ons binnen kunnen krijgen en noteren.
Als er al tijdens de lezing vragen zijn, dan is het handig om die vragen te stellen via de chat van Zoom. Op het scherm staat hoe u dat moet doen. De oefensessies die we vooraf organiseren zijn dan mooi om hiermee wat ervaring op te doen. Met kleinere groepen deelnemers kan zo’n vraag wellicht zelfs nog wel mondeling, zoals we dat in onze lezingen gewend waren.
We kunnen moeilijk inschatten hoe het beantwoorden van vragen zal gaan. Het betreft immers een online lezing. Verstoort het beantwoorden van tussentijdse vragen bijvoorbeeld niet te veel de lijn van het verhaal? Beantwoorden we de vragen aan het eind van de lezing? De praktijk zal leren wat het beste werkt.
Als donateur kunt u vragen stellen via de FAQ in de helpdesk.
Let op: het programma kan nog veranderen!
Dit is het lezingenprogramma op het moment van publiceren van ons magazine. U kunt het lezingenprogramma ook als los document downloaden vanuit onze digitale bibliotheek. Het kan echter gebeuren dat de samenstelling van het programma nog aangepast wordt: andere sprekers, een gewijzigde tijd, andere dag …
Nagesprek in Discord
Na afloop van de lezing en het beantwoorden van uw vragen in Zoom nodigen we u van harte uit om nog even met ons na te praten op Discord. Discord heeft als voordeel dat u zelf gewoon uw vragen kunt stellen door te typen of te praten en u komt zo altijd aan de beurt, zelfs als het een drukbezochte lezing was.
Het is tevens een mooie manier om kennis te maken met de vele mogelijkheden van onze Discord Chat. Binnen Discord is er bijvoorbeeld een functie om middels het delen van het scherm van een van onze computers zaken duidelijk uit te leggen. Ook overdag is vaak wel iemand aanwezig in onze Discord Chat. Zodra iemand daar binnenkomt, krijgt een van ons een melding daarvan. Zo is er dus altijd iemand beschikbaar voor de live-helpdesk. Als u vreest dat het lastig zal zijn om zo’n chat binnen te komen, dan is een mail naar onderstaand e-mailadres genoeg. Wij helpen u vervolgens wel naar binnen. Er kan daar veel, ook even gezellig chatten in deze tijd met allerlei beperkingen. In de digitale bibliotheek is er ook een verkorte- en een uitgebreide versie over gebruik van de Klokhuis chat te downloaden
Aanmelden
Als herinnering versturen we in het weekend nog een korte nieuwsbrief met het lezingenprogramma van die week. U weet dan welke lezing die donderdag om 20.00 uur te verwachten is. Ook de Online Kookshow zullen we zo aankondigen.
U kunt uw plaats bij deze geplande lezingen nu alvast reserveren door op de link bij de lezing te klikken. We sturen u een herinnering met de toegangscode voorafgaand aan die lezing.
Online lezingen-programma voor begin 2021
Donderdagavond 28 januari 2021 – 20.00 uur
Portrait Professional Pro
Stefan Menningh
Er zijn veel bewerkingsprogramma’s voor uw foto’s, maar er is maar één Portrait Professional Pro. Uit de naam is al af te leiden dat dit Mac-programma specifiek bedoeld is voor de bewerking van portretfoto’s.
Dit programma gaat echter verder dan een pukkeltje wegwerken. De bewerkingsmogelijkheden omvatten alles wat u kunt bedenken, maar daarnaast nog veel meer correctiegereedschappen die zelfs u nooit had bedacht.
Het programma heeft door knappe geleerden laten uitzoeken wat het ‘ideale’ gezicht is. U verandert uiteraard niet meteen in Doutzen Kroes of George Clooney, maar u wordt wel ingeleid in de mogelijkheden om portretfoto’s veel beter te laten uitkomen.
Zelfs als u nooit van plan bent hier ooit wat mee te doen, dan is het nog steeds heel interessant om te weten wat er allemaal kan op dit gebied.
Reserveren via aanmeldformulier optie: Portrait
Donderdagavond 4 februari 2021- 20.00 uur
Windows op uw Mac
Tom Prins
Er is veel veranderd sinds Tom Prins bij Stichting Klokhuis de eerste presentatie hield over Parallels, want inmiddels praten we alweer over versie 16. Met dit programma draait u eenvoudig Windows op uw Mac en iedere lezing opnieuw blijkt daar grote belangstelling voor te zijn. In de lezing wordt de werking van Parallels uitgelegd en gaat de spreker in op de vele vragen over dit onderwerp.
Aan de orde komen: Hoe kan ik zonder veel moeite Windows draaien op mijn Mac? Wat zijn de voordelen als ik ook al een oude PC heb staan? Hoe zit het als ik Bootcamp al heb? Hoe kunnen Bootcamp en Parallels samenwerken? Wat als ik van Bootcamp af wil, maar wel alles dat daar staat wil behouden? Kan ik ook zware Windows-programmatuur gebruiken of Windows-spellen spelen? Kan ik mijn oude Windows-apparatuur aansluiten? Hoe kan ik 32-bits programmatuur blijven gebruiken nu dat vanaf Catalina niet meer wordt ondersteund? Kan ik Windows en Mac inderdaad afspelen op een iPad, ongeacht waar ik ben?
U krijgt op die laatste vraag overigens een “ja” en zoiets realiseren blijkt niet eens zo moeilijk. Als u ooit nog eens iets met Windows of een ander besturingssysteem wilt doen, zelfs met Mojave voor de Mac, dan krijgt u alles eenvoudig uitgelegd.
Reserveren via aanmeldformulier optie: Windows
Succesvolle lezingen in januari 2021
Onderstaande lezingen hebben inmiddels met veel succes plaatsgevonden. Naar verwachting meer lezingen in de loop van het jaar.
Donderdagavond 7 januari 2021 – 20:00 uur
Keynote op de Mac
Stefan Menningh
Keynote is het presentatieprogramma dat op iedere nieuwe Mac wordt meegeleverd. U kunt daarmee een verhaal vertellen, een slideshow maken, een product presenteren … Wist u dat dit programma ook zeer geschikt is om een diashow te maken van uw foto’s? Op de Klokhuisdagen verzorgt Stefan Menningh altijd een doorlopende Keynote-presentatie op een groot beeldscherm over de te houden lezingen en andere activiteiten op die dag. Als u die wel eens bekeken heeft, dan weet u dat u met iemand te maken krijgt die er veel van af weet.
Zowel beginners als gevorderden kunnen hier nog wat leren. Omdat veel mensen Keynote gebruiken (en nog veel meer mensen het best wel eens zouden willen gebruiken) is deze voordracht een grote aanrader. In deze presentatie legt Stefan de beginselen uit van dit programma. Hij laat zien dat er handige templates bestaan die u veel werk kunnen besparen. Deze Keynote-goeroe heeft er zijn hobby van gemaakt en u wordt flink wijzer van de kennis die hij met u deelt. Hij demonstreert hoe u een Keynote-bestand vult met uw foto’s en hoe u daar een logische structuur in aanbrengt. Wat zijn de diverse overgangsmogelijkheden of hoe voegt u tekst toe bij een foto?
Hij laat zien hoe u als een regisseur de tekst- en beeldelementen slim kunt laten verschijnen of verdwijnen met fraaie animaties. Het resultaat is een bewegende presentatie die u vervolgens kunt vertonen op uw Mac of op uw iPad en dankzij iCloud kan men het eindresultaat ook gewoon online op een pc bekijken.
Reserveren via aanmeldformulier: optie Keynote
De hand-out is te downloaden in de digitale bibliotheek onder naslagwerken.
Donderdagavond 14 januari 2021 – 20:00 uur
QR codes
Stefan Menningh
Een QR-code (Quick Response) is een tweedimensionale streepjescode. U zag ze vast wel eens: zo’n zeeslag-achtig vierkantje in een folder of tijdschrift. Die ziet u nu ook steeds vaker op verpakkingen in de supermarkt.
Deze workshop behandelt de geschiedenis van de QR-codes en geeft tal van voorbeelden. Was het indertijd zo dat zo’n code vooral gebruikt werd om een webadres te scannen, inmiddels zijn de mogelijkheden veel uitgebreider geworden. Uiteraard wordt uitgelegd hoe u QR-codes met uw smartphone of tablet kunt ontcijferen. Maar ook hoe u QR-codes voor een eigen website kunt maken. Het blijkt veel
handiger dan gedacht. Vooral wat u er zelf zoal mee kunt realiseren. Uw gasten die met één klik toegang krijgen tot uw netwerk zonder dat zij een wachtwoord hoeven in te typen, maar alleen uw speciale QR-code hoeven te scannen.
In een QR-code kan ook gewone tekst verstopt zijn. In Parijs zitten dit soort codes soms ingemetseld in gebouwen. Een kinderspeurtocht met QR-codes kan ook.
Wie deze cursus heeft bijgewoond kan overweg met de ingebouwde QR-reader op de iPhone of iPad. Aanbevolen als u nog nooit iets met QR-codes gedaan heeft. U zult er een hoop plezier aan beleven en er gaat een heel nieuwe wereld voor u open. De leukste, verrassende en meest onverwachte toepassingen kent u na deze presentatie. Indien u beschikt over een smartphone, hou die dan tijdens de lezing bij de hand om ook zelf mee te kunnen doen.
Reserveren via aanmeldformulier: optie QR-codes
De hand-out is te downloaden in de digitale bibliotheek onder naslagwerken.
Donderdagavond 21 januari 2021 – 20.00 uur
De online Kookshow + de OnlineKlokhuisKwis
Marcel Bos, Eddie Bindt, Stefan Menningh, Ed Boon en Guy van der Kolk
Keukenprogramma’s op tv zijn populair, maar de enige echte online Kookshow is werkelijk de beste! Het is een live vragenuur met een hoog entertainmentgehalte. Eddie Bindt, Ed Boon, Marcel Bos, Guy van der Kolk en Stefan Menningh proberen samen de antwoorden te geven op uw vragen.
De spelregels? Het is een kookshow, dus we gebruiken de kookwekker. Per item is er maximaal 7 minuten. Daarna komt er onherroepelijk een einde aan het onderwerp. Doorpraten kan, maar wel op een later moment. Want gáát die wekker, dan moeten we door naar een volgend onderwerp.
Dat houdt de vaart er lekker in. Dat beoogde tempo lukt natuurlijk het best wanneer uw vragen vooraf ingeleverd zijn, maar dat is zeker geen noodzaak.
Rond 21.00 uur is er een korte pauze, waarna we verder gaan met een kwis. Ed Boon schreef in Klokhuis Magazine 38/2 over de mogelijkheid om met Mentimeter een online kwis te organiseren.
Reserveren via aanmeldformulier: optie Kookshow
De hand-out is te downloaden in de digitale bibliotheek onder naslagwerken.
Donderdagavond 21 januari 2021 – 21.15 uur
De OnlineKlokhuisKwis
Ed Boon
Ed organiseert voor deze avond de allereerste OnlineKlokhuisKwis. U bent allen van harte uitgenodigd om daar vanuit huis zelf aan deel te nemen. Als u zich via de link voor de kookshow sessie aanmeldt, dan zorgen wij dat u ook aan onze OKK kunt deelnemen.
Online pubkwissen ziet u steeds vaker nu we allemaal thuis zitten. Mentimeter is één van de vele programma’s die zo’n quiz mogelijk maken. Ed schreef er al eerder over in KM 38/2, dus u kunt daar lezen wat u kunt verwachten.
Het gaat als volgt te werk. Ed Boon start de kwis. Op dat moment verschijnt er een code voor onze kwis in beeld. Deze code vult u in op het scherm van de app Mentimeter downloadt u in de App Store of u gaat naar menti.com en vult daar de code in. Daarna kunt u nog uw voornaam in typen. Dit is nodig anders, weten we niet wie er gewonnen heeft.
Meer online lezingen
Op donderdag 7 januari gaan we van start met onze online lezingen. Voor donateurs die nooit naar Vinkeveen konden komen is zo’n lezing via internet natuurlijk een ideale manier om toch deel te nemen. We zijn heel erg benieuwd naar uw ervaringen, want ook voor ons is dit nieuw.
We zijn druk bezig om ook andere presentaties voor u om te bouwen naar een online lezing. Sprekers als Marcel Bos, Peter Kraft en Nathalie Menningh hebben inmiddels al toegezegd om u online het een en ander te gaan vertellen. Als u in een van onze Klokhuis-lezingen graag een specifiek onderwerp behandeld wilt zien, dan is dit uw kans om daarom te vragen. Stuur me dus gerust een mailtje. De online aanpak biedt een mooie gelegenheid om aan dit soort wensen te voldoen.
Stefan Menningh