De online lezingen gaan door

Onze online lezingen zijn ooit bedacht als een slim antwoord op de COVID-19 maatregelen. Dat idee ontstond toen we geen fysieke Klokhuisdagen meer konden organiseren. Maar er gebeurde daarbij iets dat we vooraf niet hadden voorzien: met onze online lezingen bereikten we ook een grote groep donateurs die voor een Klokhuisdag niet naar Vinkeveen konden of wilden afreizen.

Inmiddels zijn we al lang weer met de Klokhuisdagen gestart, maar we zijn niet gestopt met de online lezingen. Van tijd tot tijd organiseren we op de donderdagavonden óók nog steeds lezingen via Zoom.

Stefan Menningh ‚Äď lezingenco√∂rdinator

stefan@klokhuis.nl

Online lezingen-programma voor de komende periode

Begin 2021 bleek het deelnemen aan een Zoom-lezing voor velen nog eenuitdaging. We hebben toen veel donateurs geholpen bij de installatie van de Zoom-software en ervoor gezorgd dat zij met die software in kunnen loggen bij onze Klokhuisactiviteiten. Zo ontstond een trouwe schare deelnemers. Wellicht is Zoom bij sommigen toch nog onbekend. Zoom werkt op Mac, iPad en iPhone, en desnoods ook op niet-Apple apparatuur. Het kan heel goed zijn dat er bij deze nieuwe reeks lezingen opnieuw een groep donateurs even op weg geholpen moet worden. Daar hebben we het volgende voor bedacht. Op de dinsdag- en woensdagavond, voorafgaand aan de daadwerkelijke lezing, organiseren we een testuitzending. Die oefensessies zijn ook prima te gebruiken om uw kennis weer eens op te frissen.

We helpen onze donateurs dan bij de installatie van de gratis Zoom-cli√ęnt en het bijwonen van zo‚Äôn testuitzending.
Daarin leggen we bijvoorbeeld uit hoe de chatfunctie werkt en hoe we een online discussie in goede banen leiden middels icoontjes voor handopsteken, etc. Onze testuitzendingen werden overigens best gezellige bijeenkomsten. Zelfs onze sprekers gebruikten die oefensessies om vooraf wat ervaring op te doen. Immers, als het bij de proefuitzending lukt, komt het bij de echte presentatie ook wel goed!

Zeker de vroege Macintosh-gebruikers waren gewend dat alles op hun computer snel en eenvoudig werkend te krijgen was, zonder zelfs maar de handleiding uit de krimpfolie te halen. Inmiddels (in de tijd van veilige verbindingen en tweetraps-verificaties) wordt iedere onlineverbinding stevig dichtgetimmerd om alles veilig te houden. Best logisch als u dan vastloopt bij de logica van al die mysterieuze berichten op het beeldscherm. Ik schreef het al eerder: we bieden ondersteuning als u er niet meer uit komt of er zelfstandig niet aan durft te beginnen. 

Stuur maar een mailtje naar lezingen@klokhuis.nl als u deel wilt nemen aan een Zoom-oefensessie en stuur gerust een mail als u daarbij meer ondersteuning wenst. We maken dan een afspraak met u en gaan proberen u te helpen ‚Äď bijvoorbeeld per mail of telefoon ‚Äď zodat u vanaf dat moment deel kunt nemen aan onze online-activiteiten.

We organiseren regelmatig een reeks Zoomsessies. Voor die komende lezingen, die in dit programma worden aangekondigd, kunt u zich nu al online aanmelden.
Ik weet dat het best riskant kan zijn om lezingen al ver vooraf aan te kondigen. Soms veranderd de agenda sneller dan ons lief was. Hou daarom onze website en uw digitale mailbox in de gaten voor de lezing van die week. We sturen in het weekend voor de lezing altijd een herinnering uit.
Door te reageren op die mail kunt u ook uw deelname aan ons doorgeven, desgewenst inclusief een reservering voor de oefensessie op dinsdag of woensdag.

U ontvangt direct het ontvangstbericht dat uw aanmelding bij ons is binnengekomen. Kort voor de uiteindelijke presentatie sturen we u een link met een code waarmee u die donderdag toegang krijgt tot de lezing.

Wacht niet te lang met uw aanmelding voor een online lezing. We vinden het niet erg als u op het laatste moment toch niet kunt deelnemen. Bij een online lezing is dat werkelijk geen enkel probleem. Als u nog niet helemaal zeker weet of u kunt deelnemen, maar dat wel graag zou willen, dan kunt u zich zekerheidshalve gewoon aanmelden. Last minute aanmeldingen kunnen we soms niet meer tijdig verwerken. Als uw aanmelding pas binnenkomt als de sessie bijna van start gaat, dan zijn we vaak te druk om nog te reageren.

Nu er meer online gebeurt is het ook nuttig om de Klokhuis Chat nogmaals onder uw aandacht te brengen. Om deel te nemen aan die chat is een internetbrowser voldoende, maar het makkelijkst gaat dit toch met de Discord-chatsoftware. Daar hebben we al eerder handleidingen voor gepubliceerd (‚ÄėSnel online met Klokhuis in de chat‚Äô en ‚ÄėSpecial 2020/2 Chatten met Discord‚Äô) die in onze Digitale Bibliotheek te vinden zijn onder naslagwerken. Ook daar is ondersteuning bij mogelijk.
Ik ben in die Klokhuis Chat regelmatig te vinden in ons Klokhuis Café. Als u zelf wellicht een bijdrage heeft voor het lezingenprogramma, dan kunnen we er daar eens over praten. Heeft u juist wensen die u graag met een lezing vervuld zou zien, geef die dan gerust aan me door.

Een online lezing heeft uiteraard een heel ander dynamiek dan een lezing in een zaal. Menig spreker heeft na afloop al gemopperd dat het ‚Äď zo zonder oogcontact met de zaal en zonder de opmerkingen tussendoor ‚Äď een compleet andere¬†beleving geeft. Gelukkig zijn daar wel oplossingen voor. We houden uiteraard geen¬†echte vragenronde in de zaal, maar u kunt natuurlijk evengoed uw vragen stellen,¬†alleen anders. Als er direct tijdens de lezing al vragen zijn, dan is het handig om die vragen te stellen via de chat van Zoom. Op het scherm staat een gereedschapsbalk waarmee u dat kunt doen. De oefensessies
die we vooraf organiseren zijn dan mooi om hiermee wat ervaring op te doen. Met ingelaste onderbrekingen kunnen we een ook tijdens de lezing al een
vragenronde houden. Met handige gereedschappen zoals ‚Äėraise hand‚Äô (hand opsteken) kan vragen stellen gelukkig ook nog steeds mondeling, zoals we dat in onze lezingen gewend waren. Uiteraard beantwoorden we ook aan het eind van de lezing nog vragen en kunt u verder na afloop online napraten.
Het programma kan veranderen! Het kan altijd gebeuren dat de samenstelling van het programma nog aangepast
wordt: andere sprekers, een gewijzigde tijd, andere dag …

Kijk daarom op onze website voor eventuele updates. Wie zich reeds heeft aangemeld wordt bij wijzigingen uiteraard door ons op de hoogte gehouden.
Voor de lezingen gebruiken we de volgende classificatie:

Ô£Ņ = Geen enkele voorkennis is benodigd,
Ô£ŅÔ£Ņ = Enige kennis van het onderwerp is prettig, maar niet noodzakelijk,
Ô£ŅÔ£ŅÔ£Ņ = Ervaring met het onderwerp/programma is prettig,
Ô£ŅÔ£ŅÔ£ŅÔ£Ņ = Enige ervaring met het onderwerp/programma is aan te bevelen,
Ô£ŅÔ£ŅÔ£ŅÔ£ŅÔ£Ņ = Een ruime ervaring met het onderwerp/programma is aan te bevelen.

Na afloop van de lezing en het beantwoorden van de vragen in Zoom nodigen we u van harte uit om ook nog even met ons na te praten in de Klokhuis Chat. Net als in Zoom biedt de Discord-software de mogelijkheid om zelf gewoon uw vragen te stellen door te typen of te praten. Maar in deze setting komt u ook aan de beurt als uw vraag maar zijdelings met de lezing van doen heeft. Het is tevens een mooie manier om kennis te maken met de vele mogelijkheden
van onze Klokhuis Chat. Binnen de daarbij gebruikte Discord-software is er bijvoorbeeld een handige functie om zaken te verduidelijken middels het delen van het scherm van een van onze computers. Ook overdag is vaak wel iemand aanwezig in onze Klokhuis Chat. Zodra iemand daar binnenkomt, krijgt een van ons daarvan een melding. Zo is er dus altijd iemand beschikbaar voor de live-helpdesk. Als u vreest dat het lastig zal zijn om zo’n chat binnen te komen, dan is een mail voldoende. Wij helpen u vervolgens wel naar binnen. Er kan daar veel, ook even gezellig chatten in deze tijd met allerlei beperkingen.

U kunt uw plaats bij deze geplande lezingen nu alvast reserveren door op de link bij de lezing te klikken. Bent u op het laatste moment verhinderd, dan is dat geen probleem. Wacht liever niet tot de dag zelf met aanmelden, want de kans is groot dat we u dan niet meer kunnen helpen.
In het weekend voorafgaand aan de lezing versturen we nog een korte nieuwsbrief over de lezing van die week. Dat is een handige herinnering en u weet welke spreker op donderdag om 20.00 uur te verwachten is. Ook de Online Kookshow zullen we zo aankondigen. Heeft u zich nog niet aangemeld, dan is dat het laatste moment om dit te doen. U krijgt na aanmelding een bevestigingsmail retour dat u aangemeld bent voor de lezing, maar er volgt nog een tweede mail. Zo’n 24 uur van te voren versturen we die naar alle aangemelde deelnemers. Die mail bevat alle informatie en inloggegevens die u nodig heeft om de lezing te kunnen bijwonen.

U kunt Zoom natuurlijk gebruiken via de browsers Firefox of Chrome. Safari ondersteunt niet alle functionaliteit en is daarom niet handig. Deelnemen via een browser werkt, maar het kan slimmer, zeker als u vaker een lezing bij ons wilt bijwonen.

Wij adviseren u om deel te nemen via de Zoom-app die bij uw platform hoort. Die gratis Zoom-software is er voor Mac, voor iPad, voor PC, voor iPhone, etc. Die software moet uiteraard eenmalig ge√Įnstalleerd worden, maar is daarna wel makkelijker in het gebruik.
Enkele dagen voor de sessie ontvangt u van ons een e-mail waarin een directe link voor deelname via een webbrowser is opgenomen. Een voorbeeld van zo’n mail ziet u hieronder:

Voorbeeld e-mail Zoom online lezing

Heeft u de Zoom-applicatie ge√Įnstalleerd, dan kunt u op die manier direct naar Zoom gaan. U kunt ook de ontvangen Meeting ID en Passcode uit uw e-mailbevestiging direct in Zoom zelf invoeren.¬†

Attentie Update Zoom regelmatig
De Zoom software krijgt bijna wekelijks updates. Dat is nodig om de software veilig te houden. Regelmatig wordt ook nieuwe functionaliteit toegevoegd.
In het eerste rolmenu van Zoom zit een functie ‚Äėcontroleren op updates‚Äô. Daarmee checkt u regelmatig of u wel de laatste versie van Zoom gebruikt. Het is de aanbevolen manier om problemen bij het deelnemen aan onze lezingen te voorkomen.

Soms organiseren we een lezing waarvoor u een introducé zou willen uitnodigen. Het is zeker leuk en mogelijk om iemand anders ook mee te laten kijken naar die online lezing, want als Klokhuisdonateur kunt u iemand uitnodigen.

Ons aanmeldingsformulier biedt sinds kort de mogelijkheid voor introducés, dus als uw introducé uw naam opgeeft bij de aanmelding, dan is hij of zij van harte welkom. We versturen dan ook daarnaartoe de toegangscode en wellicht houden we er een nieuwe donateur aan over.