Klokhuis brengt lezingen naar u toe
Onze online lezingen zijn ooit bedacht als een antwoord op de covid-19 maatregelen. Het idee ontstond toen we geen fysieke Klokhuisdagen konden organiseren, maar er gebeurde daarbij iets dat we vooraf niet hadden voorzien: met onze online lezingen bereikten we ook een grote groep donateurs die voor een Klokhuisdag niet naar Vinkeveen konden of wilden afreizen.
Inmiddels zijn we weer met de Klokhuisdagen gestart, maar we zijn niet gestopt met de online lezingen. Van tijd tot tijd organiseren we – met name in het winterhalfjaar – op de donderdagavonden lezingen via Zoom.
Stefan Menningh â lezingencoördinator
stefan@klokhuis.nl
We doen ook een keer een middagsessie
Regelmatig kreeg ik te horen dat er donateurs zijn voor wie de avondsessies minder goed uitkomen. Het tijdstip is voor hen simpelweg te laat om de volledige sessie bij te kunnen wonen, of zo laat op de dag ontbreekt het hen aan energie of concentratievermogen.
In deze reeks zit daarom ook een middagsessie. We kozen voor een heel algemeen onderwerp, waarvoor geen voorkennis benodigd is. Op donderdag 6 april organiseerden we om 14:00 uur een lezing over de spectaculaire opkomst van systemen voor kunstmatige intelligentie, die op afroep afbeeldingen kunnen maken.
Online lezingen-programma voor de komende periode
Deelnemen aan een online lezing
Begin 2021 bleek het deelnemen aan een Zoom-lezing voor velen een uitdaging. We hebben veel donateurs geholpen bij de installatie van de Zoom-software en ervoor gezorgd dat zij met die software in kunnen loggen bij onze Klokhuisactiviteiten.
Wellicht is Zoom bij sommigen nog steeds onbekend. Het kan dat er bij deze nieuwe reeks lezingen opnieuw een groep donateurs even op weg geholpen moet worden. Daar hebben we het volgende voor bedacht.
Op de dinsdag- en woensdagavond, voor de daadwerkelijke lezing, organiseren we een testuitzending. Voor die middaglezing doen we dat uiteraard âs middags.
We helpen onze donateurs dan bij de installatie van de gratis Zoom-client en het bijwonen van zoân testuitzending. Daarin leggen we bijvoorbeeld uit hoe de chatfunctie werkt en hoe we een online discussie in goede banen leiden middels icoontjes voor handopsteken, etc. Onze testuitzendingen werden overigens best gezellige bijeenkomsten. Zelfs onze sprekers gebruikten die oefensessies om vooraf wat ervaring op te doen. Immers, als het bij de proefuitzending lukt, komt het bij de echte presentatie ook wel goed!
Wij helpen u
Zeker de vroege Macintosh-gebruikers waren gewend dat alles op hun computer snel en eenvoudig werkend te krijgen was, zonder zelfs maar de handleiding uit de krimpfolie te halen. Inmiddels (in de tijd van veilige verbindingen en tweetraps-verificaties) wordt iedere onlineverbinding stevig dichtgetimmerd om alles veilig te houden. Best logisch als u dan vastloopt bij de logica van al die mysterieuze berichten op het beeldscherm.
Ik schreef het al eerder: we bieden ondersteuning als u er niet meer uit komt of er zelfstandig niet aan durft te beginnen. Stuur maar een mailtje naar lezingen@klokhuis.nl als u deel wilt nemen aan een Zoom-oefensessie en stuur gerust een mail als u meer ondersteuning wenst. We maken dan een afspraak met u en gaan proberen u te helpen â bijvoorbeeld per mail of telefoon â zodat u vanaf dat moment deel kunt nemen aan onze online-activiteiten.
Ons online lezingenprogramma
We organiseren in de maanden maart en april weer een reeks Zoomsessies. Voor die komende lezingen, die in dit programma worden aangekondigd, kunt u zich nu al online aanmelden. De eerste lezing is op 9 maart. Die avond houden we weer een âKookshowâ waarin we proberen om uw ingezonden vragen te beantwoorden.
Ik weet dat het best riskant kan zijn om lezingen al ver vooraf aan te kondigen. In de COVID-19-tijd veranderde de agenda soms sneller dan ons lief was. Hou daarom onze website en uw digitale mailbox in de gaten voor de lezing van die week. We sturen in het weekend voor de lezing altijd een herinnering uit.
Door te reageren op die mail kunt u ook uw deelname aan ons doorgeven, desgewenst inclusief een reservering voor de oefensessie op dinsdag of woensdag.
U ontvangt direct het ontvangstbericht dat uw aanmelding bij ons is binnengekomen. Kort voor de uiteindelijke presentatie sturen we u een link met een code waarmee u die donderdag toegang krijgt tot de lezing.
Wacht niet te lang met uw aanmelding voor een online lezing. We vinden het niet erg als u op het laatste moment toch niet kunt deelnemen. Bij een online lezing is dat werkelijk geen enkel probleem. Als u nog niet helemaal zeker weet of u kunt deelnemen, maar dat wel graag zou willen, dan kunt u zich zekerheidshalve gewoon aanmelden. Last minute aanmeldingen kunnen we soms niet meer tijdig verwerken. Als uw aanmelding pas binnenkomt als de sessie bijna van start gaat, dan zijn we vaak te druk om nog te reageren.
Klokhuis Chat
Nu er meer online gebeurt is het ook nuttig om de Klokhuis Chat nogmaals onder uw aandacht te brengen. Om deel te nemen aan die chat is een internetbrowser voldoende, maar het makkelijkst gaat dit toch met de Discord-chatsoftware. Daar hebben we al eerder handleidingen voor gepubliceerd (âSnel online met Klokhuis in de chatâ en âSpecial 2020/2 Chatten met Discordâ) die in onze Digitale Bibliotheek te vinden zijn onder naslagwerken. Ook daar is ondersteuning bij mogelijk.
Ik ben in die Klokhuis Chat regelmatig te vinden in ons Klokhuis Café. Als u zelf wellicht een bijdrage heeft voor het lezingenprogramma, dan kunnen we er daar eens over praten. Heeft u juist wensen die u graag met een lezing vervuld zou zien, geef die dan gerust aan me door.
Online lezingen via Zoom
Een online lezing heeft uiteraard een heel ander dynamiek dan een lezing in een zaal. Menig spreker heeft na afloop al gemopperd dat het â zo zonder oogcontact met de zaal en zonder de opmerkingen tussendoor â een compleet andere beleving geeft. Gelukkig zijn daar wel oplossingen voor. We houden uiteraard geen echte vragenronde in de zaal, maar u kunt natuurlijk evengoed uw vragen stellen, alleen anders. Als er direct tijdens de lezing al vragen zijn, dan is het handig om die vragen te stellen via de chat van Zoom. Op het scherm staat een gereedschapsbalk waarmee u dat kunt doen. De oefensessies
die we vooraf organiseren zijn dan mooi om hiermee wat ervaring op te doen. Met ingelaste onderbrekingen kunnen we een ook tijdens de lezing al een
vragenronde houden. Met handige gereedschappen zoals âraise handâ (hand opsteken) kan vragen stellen gelukkig ook nog steeds mondeling, zoals we dat in onze lezingen gewend waren. Uiteraard beantwoorden we ook aan het eind van de lezing nog vragen en kunt u verder na afloop online napraten.
Het programma kan veranderen! Het kan altijd gebeuren dat de samenstelling van het programma nog aangepast
wordt: andere sprekers, een gewijzigde tijd, andere dag …
Kijk daarom op onze website voor eventuele updates. Wie zich reeds heeft aangemeld wordt bij wijzigingen uiteraard door ons op de hoogte gehouden.
Voor de lezingen gebruiken we de volgende classificatie:
ïŁż = Geen enkele voorkennis is benodigd,
ïŁżïŁż = Enige kennis van het onderwerp is prettig, maar niet noodzakelijk,
ïŁżïŁżïŁż = Ervaring met het onderwerp/programma is prettig,
ïŁżïŁżïŁżïŁż = Enige ervaring met het onderwerp/programma is aan te bevelen,
ïŁżïŁżïŁżïŁżïŁż = Een ruime ervaring met het onderwerp/programma is aan te bevelen.
Nagesprek in Discord
Na afloop van de lezing en het beantwoorden van de vragen in Zoom nodigen we u van harte uit om ook nog even met ons na te praten in de Klokhuis Chat. Net als in Zoom biedt de Discord-software de mogelijkheid om zelf gewoon uw vragen te stellen door te typen of te praten. Maar in deze setting komt u ook aan de beurt als uw vraag maar zijdelings met de lezing van doen heeft. Het is tevens een mooie manier om kennis te maken met de vele mogelijkheden
van onze Klokhuis Chat. Binnen de daarbij gebruikte Discord-software is er bijvoorbeeld een handige functie om zaken te verduidelijken middels het delen van het scherm van een van onze computers. Ook overdag is vaak wel iemand aanwezig in onze Klokhuis Chat. Zodra iemand daar binnenkomt, krijgt een van ons daarvan een melding. Zo is er dus altijd iemand beschikbaar voor de live-helpdesk. Als u vreest dat het lastig zal zijn om zoân chat binnen te komen, dan is een mail voldoende. Wij helpen u vervolgens wel naar binnen. Er kan daar veel, ook even gezellig chatten in deze tijd met allerlei beperkingen.
Aanmelden
U kunt uw plaats bij deze geplande lezingen nu alvast reserveren door op de link bij de lezing te klikken. Bent u op het laatste moment verhinderd, dan is dat geen probleem. Wacht liever niet tot de dag zelf met aanmelden, want de kans is groot dat we u dan niet meer kunnen helpen.
In het weekend voorafgaand aan de lezing versturen we nog een korte nieuwsbrief over de lezing van die week. Dat is een handige herinnering en u weet welke spreker op donderdag om 20.00 uur te verwachten is. Ook de Online Kookshow zullen we zo aankondigen. Heeft u zich nog niet aangemeld, dan is dat het laatste moment om dit te doen. U krijgt na aanmelding een bevestigingsmail retour dat u aangemeld bent voor de lezing, maar er volgt nog een tweede mail. Zoân 24 uur van te voren versturen we die naar alle aangemelde deelnemers. Die mail bevat alle informatie en inloggegevens die u nodig heeft om de lezing te kunnen bijwonen.
Wat heb ik nodig om een lezing via Zoom bij te wonen?
U kunt Zoom natuurlijk gebruiken via de browsers Firefox of Chrome. Safari ondersteunt niet alle functionaliteit en is daarom niet handig. Deelnemen via een browser werkt, maar het kan slimmer, zeker als u vaker een lezing bij ons wilt bijwonen.
Wij adviseren u om deel te nemen via de Zoom-app die bij uw platform hoort. Die gratis Zoom-software is er voor Mac, voor iPad, voor PC, voor iPhone, etc. Die software moet uiteraard eenmalig geĂŻnstalleerd worden, maar is daarna wel makkelijker in het gebruik.
Enkele dagen voor de sessie ontvangt u van ons een e-mail waarin een directe link voor deelname via een webbrowser is opgenomen. Een voorbeeld van zoân mail ziet u hieronder:
Heeft u de Zoom-applicatie geĂŻnstalleerd, dan kunt u op die manier direct naar Zoom gaan. U kunt ook de ontvangen Meeting ID en Passcode uit uw e-mailbevestiging direct in Zoom zelf invoeren.Â
Attentie Update Zoom regelmatig
De Zoom software krijgt bijna wekelijks updates. Dat is nodig om de software veilig te houden. Regelmatig wordt ook nieuwe functionaliteit toegevoegd.
In het eerste rolmenu van Zoom zit een functie âcontroleren op updatesâ. Daarmee checkt u regelmatig of u wel de laatste versie van Zoom gebruikt. Het
is de aanbevolen manier om problemen bij het deelnemen aan onze lezingen te voorkomen.
De Online Kookshow
Marcel Bos, Eddie Bindt, Stefan Menningh, Ed Boon
Donderdagavond 9 maart 2023 om 20:00 uur
De zoom lezing start om 20:00 uur - wachtkamer open vanaf 19:45 uur.

Keukenprogrammaâs op tv zijn populair, maar de enige echte online Kookshow is werkelijk de beste! Het is een live vragenuur met een hoog entertainmentgehalte.
Eddie Bindt, Ed Boon, Marcel Bos en Stefan Menningh proberen samen de antwoorden te geven op uw vragen.
De spelregels? Het is een kookshow, dus we gebruiken de kookwekker.
Per item is er maximaal 7 minuten. Daarna komt er onherroepelijk een einde aan het onderwerp. Doorpraten kan, maar wel op een later moment. Want gĂĄĂĄt die wekker, dan moeten we door naar een volgend onderwerp.Â
Dat houdt de vaart er lekker in. Dat beoogde tempo lukt natuurlijk het best wanneer uw vragen vooraf ingeleverd
zijn, maar dat is zeker geen noodzaak.
Online Kookshow is weer voorbij. Tot de volgende keer.
Lezing Verborgen schatten van de Mac is weer voorbij. Hand-out is te vinden in de digitale bibliotheek.
Lezing Final Cut Pro voor beginners is weer voorbij. Hand-out is te vinden in de digitale bibliotheek.
Kijken naar kleur
Richard Arentz
Donderdagavond 13 april 2023 om 20:00 uur
De zoom lezing start om 20:00 uur - wachtkamer open vanaf 19:45 uur.

Richard Arentz is zijn hele leven al vakmatig bezig met kleur, maar deze Zoomlezing wordt geen technisch verhaal. Richard houdt geen verhaal over âcolormanagementâ en het wordt ook geen âhoe maakt u een kleurprofielâ-lezing.
Het is een verhaal voor iedereen die belangstelling heeft voor de kleuren om ons heen. Want is een rode auto ook echt rood? Of wordt kleur anders in geprinte of gedrukte vorm?
Uiteraard spreekt Richard ook over de kleuren op uw iPad, uw computer-monitor of telefoon. Want wist u wat u als eerste moet doen als u een nieuwe monitor of televisie gaat kopen? Hoe kunt u die kleuren beoordelen? Richard vertelt het u.
Hij zal u ook vragen om zelf mee te doen en mee te denken. Kleur blijkt razend interessant en ook hier zijn âverborgen schattenâ te ontdekken. Het is heel educatief om eens op zoân manier met deze materie geconfronteerd te worden.
Een verhaal over het kijken naar kleur klinkt misschien een beetje vreemd, maar het wordt heel leuk en nuttig.
Onderstaande lezingen hebben inmiddels plaatsgevonden.
De hand-outs van deze lezingen en de opnames zijn te downloaden via de digitale bibliotheek onder naslagwerken.
Keynote op de Mac –Â Stefan Menningh
QR codes – Stefan Menningh
De online Kookshow #1 –Â de Kookshow crew
De OnlineKlokhuisKwis (OKK) 1 – Ed Boon
Portrait Professional Pro – Stefan Menningh
Windows op de Mac –Â Tom Prins
Apple agenda en adresboek – Guy van der Kolk
Verborgen schatten van het macOS – Peter Kraft
Mobiel uw autoschade melden – Bart Prins
De onlineKlokhuisKwis (OKK) 2 – Ed Boon / Stefan Menningh
De online Kookshow #2-Â de Kookshow crew
E-waste – Jan Groot
Regel slim uw e-mail met automatische âmailregelsâ – Marcel Bos
Wachtwoordbeheerders – Guy van der Kolk
De online Kookshow #3Â –Â de Kookshow crew
Praktijksessie Keynote – Stefan Menningh
Mac en iPad, hoe werkt dat nou samen? – Guy van der Kolk
Pages op de Mac. Hoe er mee te beginnen – Peter Kraft
Toegankelijkheid is voor iedereen – Ed Boon
Pages op de Mac. Hoe het verder moet – Peter Kraft
Vinden in plaats van zoeken. Marcel Bos
De online Kookshow #4Â –Â de Kookshow crew
iMovie op de Mac – Nathalie Menningh
Pages, aan de slag – Peter Kraft
Bodyguard – DaniĂ«l Luthra
CleanMyMacX – Tom Prins
Dall.E – Stefan Menningh
Online Kookshow #5 – De Kookshow crew
Verborgen schatten, Tips van toen en nu – Peter Kraft
Welkom in de wondere wereld van spreadsheets- Leo HeemskerkÂ
Online Kookshow #6 – De Kookshow crew
Verborgen schatten van de Mac – Peter Kraft
Final Cut Pro voor beginners – Bart Prins
Final Cut Pro in de praktijk – Henk van Kuijk
Kijken naar kleur – Richard Arentz