Terug naar de toekomst: WikiconNL 2022

 


Het lijkt een beetje een cryptische tekst, maar er wordt een conferentie gehouden om na ongeveer twee jaar stilstand, vanwege de covidperikelen, de blik weer op de toekomst te richten.  De vraag is hoe houden we de Wikimedia-gemeenschap in stand in een wereld met een overmacht aan commerciële bedrijven.

Laten we wel wezen: Klokhuis is ook een stichting zonder winstoogmerk en daarmee onafhankelijk, net als Wikimedia. Velen voelen een verwantschap, dus we wijzen u hier belangeloos op.

Zaterdag 19 november is er in Seats2meet bij het CS Utrecht een conferentie. De deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht.

WikiconNL richt zich op organisaties en geïnteresseerden die deel uitmaken van de Wikimedia-beweging, haar een goed hart toedragen, of actief zijn op het gebied van open kennis, open cultuur of open data. Hierbij kun je denken aan: Wikimedianen, onderzoekers, Wikimedia-grootgebruikers, medewerkers van archieven, bibliotheken, musea en andere erfgoedinstellingen en geïnteresseerden in open source toepassingen.

Het wordt een veelbelovend programma met interessante sprekers waaronder Europarlementariër Kim van Sparrentak die de keynote verzorgt over het spanningsveld tussen vrije kennis en Europese auteursrechtherziening. Collega Wikipedianen uit Oekraïne vertellen hoe zij ondanks de oorlog toch aan Wikimedia blijven werken. Partners uit de culturele sector, zoals Het Nieuwe Instituut en de Koninklijke Bibliotheek, gaan dieper in op de inzet van Wikimediaprojecten voor Linked Open Data. Vrijwilligers presenteren de resultaten van hun hack-a-thon en een nieuw project over mode. Daarnaast is er een mooi randprogramma met o.a. tentoonstellingen, een markt met boekenruil en een Wikimedia merchandise give-away kraam.

 

1 gedachte over “Terug naar de toekomst: WikiconNL 2022”

  1. Paulus a.k.a. G0erwt

    Op de website lees ik:
    Inschrijven
    De jaarlijkse Wikimedia conferentie WikiconNL die op zaterdag 19 november plaatsvindt in Seats2meat in Utrecht zit helaas vol. Wil je op de wachtlijst? Stuur dan een mail naar info@wikimedia.nl. Zodra er een plek vrijkomt, laten we je dit direct weten.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven