Scrollen met 120 Hz werkt echt, maar hoe merken we dat?

Het is wel grappig. In Amerika testte men de iPhone 13 en wilde men weten of de proefpersonen wel zagen dat de verversingssnelheid van het beeld merkbaar was verbeterd. Een groot deel van de proefpersonen zag het niet.
Maar, merkwaardigerwijs, toen men later de snelheid terugbracht naar de helft, constateerde men het wel. De iPhone kent deze optie van terug naar maximaal 60 Hz, want bij een hoge verversingssnelheid is nu eenmaal meer batterij nodig. En wat bleek? Toen de snelheid naar 60 was teruggebracht merkten ze het – na een week gebruik – wel. Mensen valt het dus klaarblijkelijk op als het er niet meer is.

Hoe dan ook moet Apple met deze snelheid wel iets doen om het batterijverbruik binnen de perken te houden. De truc er achter is dat het verversen is gekoppeld aan de bewegingen die de gebruiker maakt. Alleen bij heel snel scrollen komt de snelheid op 120, maar als er niet of nauwelijks gescrolld wordt is het veel lager en kan dalen tot een tiende van de maximum snelheid. Mooie uitvinding. Zo blijft het batterijgebruik binnen de perken.
De modellen van de 13-serie zijn overigens sowieso uitgerust met een betere batterij. Voor de Mini was dat hard nodig, en voor de Pro Max is het makkelijker in de behuizing te zetten, domweg omdat dit een groot model is met veel ruimte. De Max is natuurlijk uitgerust met andere functies, die ook een intensief batterijgebruik kennen. Denk hier ook aan de nieuwe mogelijkheden met video voor de Pro-serie.

Het is niet wetenschappelijk, maar ik heb heel Nederland als topografische kaart op de iPhone 13 gezet en het scrollen van al deze gegevens – bomvol data –  ging moeiteloos, zeer snel  en zonder enige onderbreking. Dat is toch wat anders dan met de iPhone 7 plus, die bouwde de kaart nog op in vierkanten.  Het apparaat zelf is natuurlijk ook veel sneller, dat moet wel meegenomen worden, maar toch. Er komt vast wel een bericht van iemand die uitgeplozen heeft hoe het precies zit.

Een iPhone 13 Pro Max is wel lekker eten, dat moet gezegd. Alles is mooier en veel, veel sneller. De vergelijkingen zijn altijd met het vorige model, de 12 dus in dit geval, maar voor iemand die van een wat oudere iPhone komt, is de stap enorm.

Scroll naar boven