Prijzen in de App Store gaan fors omhoog per 5 oktober


De dollarkoers is ten opzichte van de euro nogal gestegen. Omdat Apple de prijzen in dollars berekent, betekent dit dat het bedrijf minder in dollars ontvangt als er in euro’s wordt betaald. Het kabinet mag dan met plannen komen om de koopkracht te stutten, Apple doet dat niet. Dit geldt voor meer valuta en Apple verhoogt de prijzen.

Bedenk dat Apple niet met een grote variatie in prijzen werkt. Men heeft een soort staffelsysteem, tiers. Het is 99 cent en daarop volgt 1,99 enz. Een ontwikkelaar moet een van deze tiers kiezen. Eerder was het zo dat 99 dollarcent in Europa 99 eurocent moest kosten, maar dit kwam door de btw. Bij een dollarkoers van ongeveer € 0,82 kwam dat nog wel redelijk gelijk uit, maar nu de euro en de dollar ongeveer evenveel waard zijn, is dit nadelig voor Apple en moeten de prijzen omhoog. De tier van € 0,99 wordt  € 1,19. Over een paar dubbeltjes zal niemand vallen, maar het percentage is natuurlijk wel hoog, nagenoeg 20 procent.
Zo groot zijn de verhogingen niet altijd precies, maar toch moeten de apps vaak behoorlijk meer gaan kosten. Een ontwikkelaar heeft ook de mogelijkheid de prijs desnoods naar beneden aan te passen. Dat kan een matigend effect hebben, mits het op een wat grotere schaal gebeurt.
Bij € 39 voor Pixelmator is de verhoging niet meer iets van een paar dubbeltjes, maar kost het echt wel bijna acht euro extra. En wat te denken van Final Cut Pro? Dan gaat het om zes tientjes, alsof je een emmer leeggooit. Nu wreekt zich het hoge percentage dat Apple bij elke app zelf in de zak steekt en dat is ongeveer een derde van wat u betaalt.

Of de prijzen allemaal omhoog gaan, hangt ook van de ontwikkelaar af, zij hebben daar namelijk ook een rol in. Zij bepalen namelijk welke tier ze kiezen. Tier 1 gaat van € 0,99 naar € 1,19; Tier 2 van € 1,99 naar € 2,49); tier 3 van € 2,99 naar € 3,49. De duurste  tier gaan van € 999,99 naar € 1199.99.
Ontwikkelaar van een app kiezen dus een tier.  Ze zijn gebonden aan deze tiers, ze mogen er met hun prijs niet tussen gaan zitten.

In een aantal landen zoals de EU, zijn er echter ook ‘alternate tiers’. Zie het overzicht hieronder.  Een ontwikkelaar kan een app in de EU dus nog steeds voor bijv. € 0,99 aanbieden. Maar of hij/zij dat ook gaat doen …

Apple One is een leuk abonnement maar als daar ook nog eens een vijfde bijkomt? Apple Music krijgt dan serieuze concurrentie van Spotify.
Als u sowieso op korte termijn nog wat duurdere apps wilde aanschaffen, is het verstandig dit nu te doen. Helaas worden er momenteel weinig bonnen aangeboden met tien of vijftien procent extra tegoed. Daar zou het mee op te vangen zijn.

De nieuwe tiers

Scroll naar boven