Nieuwe bêtaversie 15.1 is een aankondiging van het oplossen van problemen

Het is bekend dat Apple altijd bêtaversies uitgeeft voor ze aan het grote publiek te verstrekken. We volgen dit bij Klokhuis altijd vol belangstelling, want het heeft inzicht in wat er er aan nieuws en oplossingen aankomt.

iOS 15 is ons inziens een van de betere versies ooit, met veel vernieuwing. Met iOS 15 zullen velen toch het gevoel hebben gehad met een ‘nieuwe’ iPhone te werken, ondanks dat het alleen nieuwe software is. Je kunt van Apple zeggen wat je wilt, maar dit doen ze echt goed, en dit jaar dus beter dan ooit.

Er is op het Internet alom geklaagd over de nieuwe macrofunctie op de iPhone 13. Niet dat die niet goed is, integendeel, maar de wijze waarop het werkt. Als u een voorwerp op ongeveer dicht nadert, springt de iPhone naar de macro-opname. Aan de ene kant handig en aan de andere kant zullen veel mensen hier toch zelf de controle op willen hebben. In 15.1 is dit uit te schakelen. Tot een afstand van 2 cm een voorwerp naderen en toch nog een goede foto of video krijgen, is is natuurlijk geweldig en ongekend. Uiteraard is de update daar niet voor nodig.

Het blijft een prachtige functie en het lijkt ons prachtig om er mee te werken, temeer omdat macro-opnamen ook met video kunnen. Het is even doorsparen, want het werkt alleen op de duurste nieuwe modellen, de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max. Wie echt met video en 4K wil werken, doet er wijs aan de 256 GB-uitvoering te nemen. Macro wordt merkwaardigerwijs gedaan met de ultragroothoeklens. Het diafragma is ongekend voor een iPhone.

Zonder fouten is software nooit en zeker een OS niet, maar Apple maakte het wel een beetje bont door SharePlay aan te kondigen en vervolgens te vertellen dat het later nog wel uit zou komen. SharePlay komt er op neer dat je met een groepje en FaceTime samen naar bijvoorbeeld een film kunt kijken. Je ziet elkaars reactie dan samen met de film en dat geeft dan kennelijk toch nog een ‘samen’-gevoel in of na de Coronatijd. Welnu, in de bêta versie zit het al wel, dus als 15.1 echt uitkomt, zal dat ook voor iedereen te gebruiken zijn.Ook  ProRes werd aangekondigd als komend in het najaar. Naar ProRes wordt met name door de videoliefhebbers met spanning uitgekeken. Wellicht kent u uit de fotografiewereld het principe van RAW. Dit formaat biedt veel mogelijkheden om de afbeeldingen te bewerken. ProRes is daarmee te vergelijken, maar dan voor video. De iPhone 13 maakt een grote sprong vooruit wat video en videobewerking betreft, en voor de liefhebbers is dit dus enorm belangrijk.

 

Scroll naar boven