LiveText in iOS 15 heeft een mooi principe, maar is nog niet helemaal volwassen

iOS 15 is verrassend – en biedt veel verbetering. Focus en LiveText worden daarbij het meest genoemd. LiveText, een app die tekst scant, is/wordt inderdaad iets moois – als uw iPhone het aan kan. Het vervelende is dat op wat oudere iPhones  het nieuwe iOS 15 prima te installeren is, maar dan vraagt u zich al snel af waarom LiveText niet werkt. Welnu op de iPhone 11, 12 en 13 is er geen probleem. Met de X ook niet als het een XS of XR betreft en ook niet met de SE, dat is van binnen immers een iPhone 11. 

Op oudere mobieltjes werkt het dus niet. Er moet minimaal een A12 Bionic-chip in zitten. LiveText is feitelijk een handig scanprogramma. Dat betekent niet dat u deze iPhones niet voor scannen met deze nieuwe optie kunt gebruiken. Een foto met tekst kunt u echter nog steeds op uw Mac prima verwerken en we schreven daar al over. Het handigste gaat dat met het Macprogramma TextSniper.

Maar ja, dat is hoe dan ook een omweg. LiveText, let op de spelling, is echt een mooi stukje programmeerwerk, al is het installeren niet intuïtief. Daarover onderaan meer. Een ander bezwaar is dat het met de Nederlandse taal minder goed werkt, omdat die nog niet ondersteund wordt. Elk spanprogramma vergelijkt de tekst die geanalyseerd wordt met een woordenboek. Herkennen lukt nu meestal wel als de letters goed duidelijk zijn, maar het wil nog wel eens fout gaan als de tekst vergeleken wordt met een anderstalig woordenboek.

LiveText werkt in de praktijk met twee apps, Camera en Foto’s. Het principe is dat er tekst automatisch als zodanig getecteerd wordt, die kunt u selecteren en vervolgens in een app als Pages of Mail plakken. Verder natuurlijk in elk programma waarin tekst geplaatst kan worden. Bedenk dat kopiëren tussen iPhone en Mac ook even snel kan al kopiëren op de Mac zelf.

Het functioneert eigenlijk pas optimaal als het Nederlands ondersteund wordt, maar er is nu al soms verrassend goed mee te spelen. Wat ik niet erg intuïtief vind werken is hoe het aangezet moet worden. Instellingen -> Algemeen -> Taal en regio -> LiveText aanzetten -> eventueel  een taal kiezen ->Inschakelen. In Foto’s verschijnt een geel blaadje -> rond een tekst selecteren. -> Kopiëren en verplaatsen. In de Camera-app verschijnt naast een geel blaadje  ook een kader rond de tekst. Op het gele blaadje tikken (!) -> selecteren en kopiëren. Bij gebruik in de Camera-app hoeft u zelfs geen foto te maken, het beeld dat u schiet is voldoende. Maar ja, het stilhouden …

Het lijkt me goed even te wachten tot een update waarbij Nederlands ondersteund wordt. Vaak werkt het nu weliswaar al goed, maar betrouwbaar is het nog niet. U kunt nog steeds een foto nemen en die door TextSniper laten omzetten.

Scroll naar boven