Op 1 april 1976 werd Apple opgericht als Apple Computer Company door Steve Jobs (l), Ronald Wayne (m) en Steve Wozniak (r). Doel was de Apple I personal computer van Wozniak te ontwikkelen en te verkopen.
Op de foto de drie oprichters met de Apple //c.
Het bedrijf werd in 1977 door Jobs en Wozniak omgedoopt tot Apple Computer, Inc. De volgende computer van het bedrijf, de Apple II, werd een bestseller. Apple ging in 1980 naar de beurs, met direct financieel succes. Het bedrijf ging nieuwe computers ontwikkelen met innovatieve grafische gebruikersinterfaces, waaronder de originele Macintosh, aangekondigd in een veelgeprezen advertentie, “1984”, geregisseerd door Ridley Scott.
Rond 1985 veroorzaakten de hoge kosten van de producten en een machtsstrijd tussen leidinggevenden problemen. Wozniak stapte terug en Jobs nam ontslag om NeXT op te richten. Hij nam ook enkele Apple-medewerkers mee.
Toen de markt voor personal computers zich in de jaren negentig uitbreidde en evolueerde, verloor Apple aanzienlijk marktaandeel aan het goedkopere duopolie van het Microsoft Windows-besturingssysteem op door Intel aangedreven pc-klonen (ook bekend als “Wintel”).
In 1997 stond Apple aan de rand van een faillissement. Het kocht toen NeXT op en lokte Jobs terug naar het bedrijf dat hij mede had opgericht.
In het volgende decennium leidde Jobs Apple terug naar winst door de introductie van producten die de markt op z’n kop zetten, zoals de iMac, iPod, iPhone en iPad. Er waren gedenkwaardige reclamecampagnes, er kwamen Apple Stores en door het verwerven van tal van bedrijven werden de bedrijfsactiviteiten verbreed.
Jobs nam in 2011 om gezondheidsredenen ontslag en stierf twee maanden later. Hij werd als CEO opgevolgd door Tim Cook.
Apple werd het eerste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf met een waarde van meer dan $ 1 biljoen in augustus 2018, vervolgens $ 2 biljoen in augustus 2020 en onlangs $ 3 biljoen in januari 2022.
Het bedrijf krijgt soms kritiek op de arbeidspraktijken bij z’n toeleveringsbedrijven, milieu praktijken en de bedrijfsethiek, met inbegrip van concurrentiebeperkende praktijken en de inkoop van materialen.
Niettemin, het bedrijf geniet een hoge mate van merkentrouw en wordt gerangschikt als een van ’s werelds meest waardevolle merken.