Aangename update van Parallels


Parallels is het door ons veelbesproken programma om Windows, of andere besturingssystemen op de Mac te kunnen draaien, en dit werkt zelfs beter dan op een Windows machine zelf. Het is overigens zelfs mogelijk oudere Mac-besturingssystemen op deze wijze aan te sturen, en dat is eenvoudig.

Parallels doet goed zijn best met de updates, en geeft zelfs jaarlijks een upgrade uit. Ook werkt Windows dankzij Parallels inmiddels ook op de niet-Intel Macs als de M1 en de M2.

Met name daarvoor is de laatste update interessant, want naast de bekende bugfixes en veiligheidsmaatregelen is er toch wel nieuws.
De op zich al niet geringe snelheid wordt vergroot door een benadering met ‘native APFS mechanismen’ en dat  helpt bij het klonen en het werken er mee.

Een Parallels account is nu te benaderen met ‘Sign it with Apple’. Makkelijk. Het probleem met werken met multiple displays is verholpen. De VM Window werd half doorzichtig in veel gevallen en dat was knap storend.
Soms werd een contextmenu geprojecteerd achter een Window en dan kon je het mooi niet vinden. Het komt nu goed te staan.

 

2 gedachten over “Aangename update van Parallels”

 1. L.S.,
  dat is dan een hele mooie stap van Parallels. Vooral omdat ze ook rekening houden met de nieuwe Apple-MX chips.
  Overigens is het in de lucht houden van meerdere macOS systemen natuurlijk ook mogelijk zonder Parallels. Op de schijf maak je, per macOS, een partitie aan. Bij opstarten, met de [alt] toets ingedrukt, selecteer je dan het op dat moment gewenste macOS. Zo werk ik al jaren. O.a. om de diverse ontwikkelingen van de ‘levensduurverlengende patches’ te kunnen testen.
  Voorbeeld: op een Mac mini 3,1 (uit 2009) draaien:
  – het macOS X waarmee de machine oorspronkelijk is geleverd: X Server 10.6.1 = Snow Leopard
  – het systeem dat, volgens Apple, als laatste ondersteund wordt: 10.11.6 = El Capitan
  – het systeem waarvan de patch nog m.b.v. DosDude1 gemaakt kan worden: 10.15.7 = Catalina
  – systemen, die m.b.v. de Open Core Legacy Patches nog draaien; t/m Ventura.
  Sonoma moet nog op de testbank.

  1. Het mooie van Parallels is dat een multibootsysteem helemaal niet meer hoeft, en omdat Parallels een Mac-programma is, Windows ook van de voordelen van de Ma kan profiteren. Verder kunt je diverse versies van Windows, Linux of Mac allemaal direct vanuit de Mac starten. Ik vind het geweldig. Wie Bootcamp nog heeft staan en dat kan een voordeel zijn, kan de gegevens benaderen door een speciaal soort VM te maken, eigenlijk een soort interface maar het oogt als een volledige Windowsmachine. Bootcamp kan op een Intel nog wel het voordeel hebben van een hogere snelheid. Een M1 of een M2 met de passende versie van Windows is haast niet te verslaan. De gevirtualiseerde Windows op de M1 blaast een normale PC er uit.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven