Supersnel Internet? Sluit uw oude apparaten toch aan!

Deze bijdrage is met name interessant voor mensen die gekozen hebben voor een zeer snelle glasvezelverbinding. Zelf heb ik een adapter (modem) van KPN en op dit apparaat is deze bijdrage ook gebaseerd.
Glasvezel is er in een snelle en zeer snelle uitvoering. 1 Gbit is natuurlijk al heel mooi, maar het is er ook in een supersnelle variant. Niet alleen zeer snel, maar vooral voor meerdere aansluitingen in een huishouding prachtig. Gebruik wel een ethernetkabel die daarvoor geschikt is. De snelheid van 4000 Mbit haalt u echt in de verste verste niet met wifi, dan blijft u op ongeveer 600 Mbit steken, nog aanzienlijk natuurlijk. Een ethernetkabel categorie 6 (CAT6) is nodig.

Het KPN-‘modem’ heeft echter een rare eigenschap. Er is één verbinding die de hoge snelheid levert, en de andere zijn langzamer. Dus we maken een rechtstreekse verbinding van de snelste uitgang met de computer. Dat werkt uitstekend.
Echter we hadden ook een ethernethub, met kabeltjes naar de Apple TV, de tv zelf en in mijn geval de besturingseenheid van de modelspoorbaan.

De ‘snelste’ aansluiten  in de hub stoppen kan, maar dan wordt de snelheid ongeveer 1000 in plaats van 4000.

De meeste ethernethubs komen niet hoger dan 1000. Hubs die 4000 aankunnen zijn zeer duur en kosten honderden euro’s. 1000 is echter voor de meeste toepassingen meer dan genoeg.

De truc is er wel. Sluit een tweede ethernetverbinding van de adapter (het modem) aan in de hub die u al had. Koop of neem een ethernet- usb adapter. Ik heb er eentje die op de Thunderbolt aan te sluiten is. Stop een ethernetkabel in de hub, de andere kant van de kabel in de computer. Steek deze Thunderbolt/USB-C in een van de aansluitingen van uw computer.

En al uw oude apparaten die voorheen op de ethernethub zaten, zijn weer te gebruiken. Zo kunt u het beeld uw Apple TV weer snel op de Mac projecteren, en de centrale eenheid van de modelspoorbaan is met Parallels – in Windows – gewoon te bedienen. Het IP nummer van het ‘modem’ is bij beide kabels gewoon hetzelfde.

 

1 gedachte over “Supersnel Internet? Sluit uw oude apparaten toch aan!”

  1. ‘Snel ethernet’ is voor ‘normale’ huishoudens een, m.i., overbodig luxeprobleem. Behoudens ‘gamers’. Gigabit is bijna altijd ruim voldoende, maar ook dat haal je soms niet tot aan je computer. Test maar eens met de diverse Speed-testers; die een aparte test doen tussen de servers en vanaf de modem/router naar de desktop. Als er maar één component niet helemaal, volgens de specs, in orde is daalt de snelheid. Bij Ziggo blijkt er ook, nog steeds, een aanzienlijk verschil tussen download en upload. Hoewel dat bij glasvezel niet nodig zou moeten zijn. Maar … zelfs de wiFi van 600 Mbps is meestal voldoende. Hoewel ik altijd de voorkeur geef aan een bekabelde verbinding.
    Voor mijn Mac Book Air (2011, USB-2 en één Thunderbolt-1 poort) heb ik een Belkin Express2-dock. Daarop zit een J45-poort. Dus … ethernetkabel er in. Thunderbolt-kabel van de hub naar de MBA en ik heb Gigabit-internet. Maar … ook een hogere doorvoersnelheid op de USB 3.1 Disk-dock.
    Je moet het allemaal maar net weten hoe je oudere apparatuur nog steeds kunt gebruiken.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven