En wat heeft de oude iMac gemeen met de Perseverance die zo succesvol is geland op Mars? Het is bijna niet te geloven, maar in de Marslander zit dezelfde processor als in die opvallende iMac. De computer is van meer dan twintig jaar geleden, en je zou toch verwachten dat er wel iets moderners in een Marslander van 2021 zou zitten. Zo blijkt het niet te werken. Het is een Power PC 750. Die was lang geleden dus al in gebruik en maakte de gekleurde iMacs betrouwbaar.
Het is natuurlijk niet zo dat men bij de NASA een iMac heeft open geprutst en die in het ruimtesonde heeft geplaatst. De temperaturen op Mars zijn niet zo aangenaam en de processor moet die kou wel kunnen overleven. De aanpassingen zijn gedaan, en zo te zien blijkt alles te werken.
Het raadsel blijft natuurlijk waarom deze oude processor is gebruikt. Het antwoord is eigenlijk simpel. Deze oude processoren kennen weinig fouten meer, en dat is nu net waar het om gaat. Als ze falen is de hele Marsexpeditie mislukt, want onderweg repareren zit er natuurlijk niet in. In principe zijn ze ook snel genoeg voor dit doel. De moderne processoren hebben drieduizend keer zoveel transistortjes ingebouwd, maar dat geeft kennelijk niet de doorslag. Er is meer kans op storingen.
De beelden van Mars die we allemaal hebben gezien, zijn dus te danken aan een hele oude techniek, die wel zeer betrouwbaar bleek. Bijzonder idee eigenlijk.
1 reactie. Verlaat nieuw
Tja, voor sommige mensen, die (nog) niet zo heel lang meelopen in de ICT, mag dit een bijzonder idee zijn. Die mensen zijn, waarschijnlijk, ook minder op de hoogte van de extreme eisen, die aan sommige installaties worden gesteld. Dat geldt heus niet alleen bij de lucht~ en ruimtevaart!
Een bijna oneindige ‘up-time’, ofwel een vrijwel crashvrije werking wil je ook zien in medische apparatuur, waarmee mensen in leven worden gehouden. En in de chemische industrie!
Dus … al die mooie speeltjes, die wij gebruiken, zijn alleen maar goed voor het (door)ontwikkelen van componenten voor doeleinden waarbij die eisen kunnen worden gesteld.
P.S.
Ik verbaasde me destijds ook over het feit dat in data-scanners, zoals in gebruik bij de winkels, zulke eenvoudige processoren (8080) zaten. Ook daar was de betrouwbaarheid vele malen belangrijker dan de snelheid.