Klokhuis Magazine 41/2 bladerbare versie

Klokhuisdag #149 – zaterdag 9 september 2023

Welkom!
Zaterdag 9 september 2023 bent u weer van harte welkom op de 149e Klokhuisdag in De Boei in Vinkeveen. Route eigen vervoer, route openbaar vervoer. Klokhuisdagcoördinator Jan van der Heide en onze andere Klokhuis medewerkers zorgen ervoor dat de Klokhuisdag weer op rolletjes gaat verlopen.

Zaal open
Vanaf 10.00 uur zijn de zalen open. Het dagprogramma bevat een aantal doorlopende activiteiten. Elke Klokhuisdag is er wel iets speciaals, zoals de nieuwste hardware ter demonstratie of iets om zelf mee te spelen, zoals een iPad Pro met pencil, een Mac Pro of een Apple TV. De Klokhuis Vintage groep is deze dag ook weer aanwezig. De Vintage werkgroep wil Apple-apparatuur voor de sloop behoeden en zo een stukje erfgoed toegankelijk houden. 

Lezingenprogramma
Het lezingenprogramma is opgedeeld in vier blokken.
Blok 1 – start 10:15 uur
Blok 2 – start 11:45 uur
Blok 3 – start 13:15 uur
Blok 4 – start 15:00 uur
In de eerste drie blokken zijn er presentaties, lezingen en workshops. In het vierde blok focussen we ons op onze Kookshow, waarin een grote diversiteit aan vragen opgediend én beantwoord wordt. De vragen die onze donateurs daarvoor aandragen zijn liefst al vooraf ingestuurd, maar ze mogen uiteraard ook ad hoc worden gesteld.

Doorlopende activiteiten
Lezingencoördinator Stefan Menningh heeft weer een boeiend programma voor u samengesteld. Er is voor elk wat wils.
De sessie iDiscover van de vorige keer krijgt wegens groot succes een vervolg. Marcel Bos gaat in die sessie weer samen met u de pareltjes uit de App Store bespreken.
Verder is er een interessante lezing van Richard Arentz over het vergroten en verkleinen van digitale beelden. U leert precies waar daarbij de knelpunten zitten.
Eddie Bindt gaat in zijn presentatie live een spiksplinternieuwe NAS (Network Attached Storage) inrichten en vertelt waarom zo’n netwerkopslag handig is voor uw back-ups of het beschikbaar hebben van uw muziekcollectie.
Over muziek gesproken … Peter Kraft komt vertellen hoe hij zijn wekelijkse radioprogramma maakt. Ook video komt aan bod: eindelijk bieden we u een praktijksessie iMovie. Die houden we in het praktijklokaal, dus u dient zich vooraf in te schrijven.
In blok 3 maakt Bart Prins video-opnamen van Peter Kraft om diens presentatie vast te leggen voor onze Digitale Bibliotheek.
Bent u geïnteresseerd in video, spreek Bart dan na die opnames gerust eens aan.
In het café proberen we de gezelligheid van de regionale gebruikersbijeenkomsten over te nemen.
Ook ditmaal zal Jan Groot de gehele dag als gastheer in het Klokhuis Café aanwezig zijn. Samen met hem zijn er meerdere Klokhuis-medewerkers aanwezig om u te helpen mocht u vragen hebben over uw Apple-apparatuur of programmatuur. Neem gerust uw apparatuur mee naar Vinkeveen. Wij zorgen voor voldoende stroomaansluitingen.

Vanaf 10.00 uur zijn de zalen open. Het dagprogramma bevat een aantal doorlopende activiteiten.

Voor de lezingen op de Klokhuisdag gebruiken we de volgende classificatie:
= geen enkele voorkennis is benodigd,
 = enige kennis van het onderwerp is prettig, maar niet noodzakelijk,
 = ervaring met het onderwerp/programma is prettig,
 = enige ervaring met het onderwerp/programma is aan te bevelen,
 = een ruime ervaring met het onderwerp/programma is aan te bevelen.

Dit is het lezingenprogramma op het moment van publiceren van ons magazine.

Dit lezingenprogramma is ook als los document te downloaden vanuit onze Digitale Bibliotheek. Het is een handige dagplanner om in Vinkeveen bij u te hebben. Kijk vooral ook op de monitor in de hal van De Boei voor de meest actuele versie van het lezingenprogramma.

Blok 1 – start 10:15 uur

Uw hart klopt wel, maar het klopt niet 

Tom Prins
10:15 uur | zaal 2: Demmerik |begane grond

Uw hart klopt wel, maar het klopt niet. Het lijkt een tegenstelling, maar met wat taalgevoel wordt het al snel duidelijk. Helaas is de werkelijkheid zo dat, als de leeftijd wat toeneemt, deze uitspraak meer blijkt dan een woordspeling.

Tom Prins houdt zijn lezing over gezondheid. Hij maakt u wegwijs in de – zo bleek eerder – verrassende mogelijkheden van met name de iPhone en de Apple Watch. Gezond zijn en nog zo veel mogelijk gezond proberen te blijven, is nu eenmaal de werkelijkheid voor velen. Hoewel als titel die uitspraak over het hart genomen is, gaat het daar niet specifiek over. Ook het bezit van zo’n Apple Watch blijkt niet echt noodzakelijk.

Het is de lezing bij uitstek voor diegenen die gezond willen blijven, dan wel die op een leeftijd zijn dat het zeker wijs wordt om preventief maatregelen te nemen. Meten is weten en bewustwording is, hoewel soms confronterend, alleen maar goed.
De iPhone en de Apple Watch bieden veel mogelijkheden om dingen te meten en bij te houden. Bij een eerdere lezing van Tom over de mogelijkheden van de Apple Watch maakte het vooral indruk op welke uitstekende wijze die Apple-apparaten zijn in te zetten bij diabetes, maar er is echt veel meer. Het hart noemden we al, maar beweging is ook een belangrijk onderwerp. De app Gezondheid is een prachtig iets, waaraan binnen de Apple-sfeer veel meer is te koppelen dan de meeste mensen denken.

Beginnen met iMovie 

Nathalie Menningh (met hulp van Marcel Bos)

10:15 uur | zaal 4: Zuiderwaard | begane grond

iMovie is een programma van Apple om films mee te maken. Bent u nieuw in video-bewerking? Of heeft u oud materiaal altijd al eens willen bewerken, maar wist u nooit waar te beginnen? Nathalie Menningh geeft een inkijkje in deze gratis programmatuur.

In haar lezing geeft Nathalie een demonstratie van de basisfuncties van iMovie en laat zij zien hoe u een video in elkaar kunt zetten, inclusief enkele handige trucjes en functies. Tijdens deze sessie komen vooral de belangrijkste functies aan bod. Dat betekent dat het eindresultaat nog geen gelikt filmpje zal zijn. Het kost immers best wat tijd om overgangen op precies de juiste plek te krijgen, met veel verschuivingen naar links en naar rechts. Omdat deze presentatie in een computerlokaal gehouden wordt, kan men mooi meedoen met wat Nathalie vertelt. Er zijn daar een beperkt aantal plaatsen achter de Macs beschikbaar. Daarom dient u zich vooraf aan te melden
via deze aanmeldlink keuze: iMovie ook als u deel wilt nemen op een zelf meegebrachte Mac.

Nog wat angstig? Marcel Bos is in de zaal aanwezig om bij te springen, dus er is volop ondersteuning. Na afloop kunt u video’s in iMovie importeren, transities en audio invoegen en synchroniseren. Tenslotte kunt u het eindresultaat exporteren naar een .mp4 -bestand.

Koppel uw iPhone aan een Gimbal 

Bart Prins

10:15 uur | zaal 5: De Zuwe | eerste verdieping

Wel eens geprobeerd om een video met uw iPhone te maken zonder schokken? Een gimbal biedt veel mogelijkheden om dit makkelijker te maken. De iPhone wordt hiermee keurig in de gewenste hoek gehouden en gestabiliseerd.

Trillingen in het beeld zijn daarmee verleden tijd. U hoeft het apparaat ook niet op uzelf te richten. U kunt er bijvoorbeeld eveneens een complete boswandeling scherp en stabiel mee in beeld brengen. Bart Prins zal u meerdere fraaie praktijkvoorbeelden
laten zien die met zo’n gimbal zijn gemaakt. Hij zal een uitgebreide demonstratie geven met het apparaat. Ook het eerste gebruik van de gimbal wordt stap voor stap uitgelegd. Gimbals moeten vooraf gekalibreerd worden door middel van een app op de iPhone. Daarom is het helaas niet mogelijk dat de aanwezigen hun eigen iPhone erop zetten, maar als enkele donateurs Bart’s gimbal even kort willen uitproberen – met Bart’s iPhone erop, dat wel – dan moet dat mogelijk zijn.

Blok 2 – start 11:45 uur


Een NAS in het netwerk 

Eddie Bindt
11:45 uur | zaal 2: Demmerik | begane grond

Eddie Bindt gaat in zijn presentatie live een spiksplinternieuwe NAS inrichten en vertelt waarom zo’n netwerkopslag handig is voor uw back-ups of het beschikbaar hebben van uw muziekcollectie. Een NAS, voluit geschreven Network-Attached Storage, is een opslagmedium dat op uw netwerk aangesloten is. Omdat het apparaat gebruik maakt van het TCP/IP protocol voor dataoverdracht is een NAS-apparaat
in feite een volwaardige bestandsserver die ook specifiek voor deze taak ontworpen is.

Een NAS voor thuisgebruik heeft ruimte voor meerdere harde schijven. Met twee of meer schijven is RAID mogelijk. Eddie toont een versie met vier harde schijven en zal daarom uitgebreid op de voordelen daarvan ingaan.

Een NAS-systeem dat op uw netwerk aangesloten is, kan geraadpleegd worden door elke machine op datzelfde netwerk. Een NAS-systeem vereenvoudigt zo het delen van informatie, vooral tussen verschillende besturingssystemen. Het maken van uw TimeMachine op uw NAS is dan een fluitje van een cent.

Drivers en stuurprogramma’s 

Marcel Bos
11:45 uur | zaal 4: Zuiderwaard | begane grond

Wellicht ervaart u de titel een beetje dubbelop, want een stuurprogramma heet in het Engels ook driver. Hoe u het echter ook noemt, Marcel gaat het in deze lezing hebben over die specifieke stukjes programmatuur die een verbinding leggen tussen uw computer en uw randapparatuur.

Die stuurprogramma’s zorgen ervoor dat bijgekochte apparaten goed samenwerken met uw computer. Denk aan een printer, een scanner, een speciale muis of een tekentablet. Zonder een geschikte driver kan een computer zo’n nieuw aan te sluiten apparaat niet herkennen.

Soms wordt er een cd of dvd meegeleverd bij de apparatuur, waarop documentatie en drivers staan, maar steeds vaker levert de fabrikant er geen stuurprogramma meer mee en moet u dat zelf ophalen van internet. Maar waar is dat dan te vinden?
Om die reden heeft Apple ervoor gekozen om het koppelen van randapparatuur via Apple’s eigen systeeminstellingen te laten verlopen.

Regelmatig gebeurt het dat Macintosh-computers na een update van het macOS niet goed meer samenwerken met hun randapparatuur. Een all-in-one-printer wil bijvoorbeeld nog wel printen, maar niet meer scannen. Waarschijnlijk is dan voor dat nieuwere macOS ook een andere driver nodig.

Marcel geeft in zijn lezing tal van voorbeelden van zulke afstemmingsproblemen en hoe die zijn op te lossen. Alleen … is zo’n nieuwere driver nog wel voorhanden of heeft de fabrikant de ondersteuning voor die printer gestopt? In sommige gevallen weet Marcel gelukkig ook daar nog een oplossing voor.

Omdat deze presentatie in een computerlokaal gehouden wordt, kunt u zo nodig meedoen met wat Marcel vertelt. Er zijn daar een beperkt aantal plaatsen achter de Macs beschikbaar. U dient zich vooraf aan te melden via deze aanmeldlink keuze: Stuurprogramma’s.

Beeld vergroten of verkleinen, hoe doet u dat slim? 

Richard Arentz
11:45 uur | zaal 5: De Zuwe | eerste verdieping

In de wereld van vergroten of verkleinen van beelden spelen veel raadselachtige factoren mee, maar bij deze presentatie van Richard Arentz komt geen programmatuur te pas. Hij gaat met u praten over de begrippen en technieken die bijvoorbeeld in Photoshop gebruikt worden als u (een deel van) uw foto gaat vergroten.

Zo’n aanpassing kan volgens Richard nooit ongestraft; een zeker verlies van kwaliteit is er daarbij altijd. Voor drukwerk of presentatie of zelfs bij gebruik van een beamer. Hoe erg speelt dat dan en gaat het daarbij om verlies van visuele of technische kwaliteit? Wat gebeurt er dan met de scherpte en de resolutie?

Als u nog nooit heeft nagedacht over begrippen als lineair vergroten, ‘naaste buur’ of resamplen, dan is dit een lezing voor u. Richard geeft een zo begrijpelijk mogelijk overzicht van al die mogelijkheden en hoe dat dan uitpakt. Het is onmisbare informatie voor iedereen die met beelden werkt.

Blok 3 – start 13.15 uur


Het maken van een radioprogramma 

Peter Kraft
13:15 uur | zaal 2: Demmerik | begane grond

Menigeen kent Peter Kraft van zijn lezingen en artikeltjes met simpele en handige tips voor gebruik van de Mac, maar Peter heeft nòg een hobby en dat is radio maken. Vijftien jaar geleden begon dat bij de lokale radiozender van Leeuwarden, maar in de jaren die volgden deed hij dat ook bij andere lokale radiostations in Friesland en sinds drie jaar heeft hij een vast programma Ontbijtpop bij de lokale zender van Noordoost Friesland. Bij ‘Ditjes en datjes’ leest u meer over zijn radioprogramma. Wij h ebben Peter gevraagd om ons eens te laten zien hoe hij dat doet, dat radio maken. Want we waren vooral benieuwd hoe hij zijn Mac daarbij gebruikt. Peter vroeg zich eerst nog af of daar onder Klokhuis-donateurs wel belangstelling voor zou bestaan, maar wij riepen: “Vast wel. Al was het maar uit nieuwsgierigheid!”

Verwacht nu niet dat Peter vanuit Vinkeveen live gaat uitzenden. In zijn presentatie krijgt u een mooi inkijkje in het verzorgen van een radioprogramma. Dat daarbij ook volop te vertellen valt, dat kunt u aan Peter wel overlaten.

Een gratis collage van uw foto’s 

Jan Groot
13:15 uur | zaal 4: Zuiderwaard | begane grond

Iedereen heeft wel eens de behoefte om een fotocollage te maken. Vroeger was dat simpel te realiseren met schaar en lijmpot, maar tegenwoordig gebeurt dat uiteraard digitaal. Veel mensen haken dan af, omdat dit soort werk grafisch te lastig wordt gevonden, of omdat men niet de beschikking heeft over Photoshop of andere grafische programma’s.

Jan Groot zal in zijn praktijksessie laten zien dat u ook heel snel een leuk resultaat kunt boeken zonder al die technische poespas. Het enige dat u ervoor nodig heeft is een Apple-computer of -laptop met toegang tot internet en wat digitale bestanden van uw foto’s.

Jan kent namelijk een hele handige collage-website die u daar geweldig bij helpt. U krijgt van hem een uitleg over die website en ook legt hij uit hoe u het uiteindelijke resultaat kunt opslaan. Dat kunt u daarna gebruiken voor uw sociale media zoals Facebook, maar ook op papier afdrukken voor bijvoorbeeld uitnodigingen of presentaties.

Er zijn in dit praktijklokaal een aantal Macs aanwezig, maar neem gerust ook uw eigen MacBook mee naar deze workshop. Jan zorgt voor een aantal afbeeldingen waarmee u zeker aan de slag kunt om een collage te maken. Als u dat – uiteraard – liever wilt doen met uw eigen foto’s, neem die dan mee op een USB-stick.

Het aantal plaatsen voor deze workshop is echter beperkt, daarom dient u zich vooraf aan te melden via deze aanmeldlink keuze: Gratis collage. Geef daarbij ook alvast aan of u eigen foto’s wilt meenemen. Dan kunnen we in een van de pauzes op de Klokhuisdag dat voor u voorbereiden en uw meegebrachte foto’s installeren.

iDiscover: Ontdek de beste iPhone- en iPad-apps 

Marcel Bos
13:15 uur | zaal 5: De Zuwe | eerste verdieping

De App Store is al ruim tien jaar een veilige en betrouwbare plek waar u nieuwe apps kunt ontdekken en downloaden. Het gaat inmiddels om bijna twee miljoen apps. Hoe haalt u daar nu de pareltjes uit waar u werkelijk iets aan heeft? In onze Klokhuis Chat raden we elkaar wel eens een handige app aan of in het Klokhuis Gebruikerscafé in Nijmegen tonen we een nieuwe aanwinst, maar daar blijft het dan verder bij. Marcel Bos kwam met een briljante ingeving … “Waarom maken we niet een café-achtige omgeving waar we elkaar die mooie apps kunnen laten zien?” Zo kwamen wij tot ons nieuwe Klokhuisdag-onderdeel iDiscover.

Onder leiding van Marcel Bos kunt u hier interessante apps leren kennen.

In iDiscover kunnen alle aanwezigen draadloos het scherm van hun iPhone of iPad op het grote scherm vertonen. Zo kunt u een interessante app met de aanwezigen delen. Spreekt een app u aan, dan kunt u deze daar via ons wifi-netwerk gelijk
downloaden en installeren.

Marcel heeft een aantal interessante apps uitgezocht die hij in ieder geval met u wil delen. Waarschijnlijk is hij niet de enige die een app wil aanbevelen. Neem dus uw iPhone of iPad mee en bezoek iDiscover in lokaal 5.

De Kookshow 

Onze keukenbrigade
15:00 uur | zaal 2: Demmerik | begane grond

Keukenprogramma’s zijn populair op tv, maar onze Kookshow is werkelijk de beste! Het is een live vragenuur met een zeer hoog entertainmentgehalte. De slimste mannen van de Klokhuis-helpdesk zijn hier aanwezig om uw vragen te beantwoorden.
Dit keer zullen Marcel Bos, Eddie Bindt en Stefan Menningh proberen om samen de antwoorden te geven.

De spelregels?

Het is een kookshow, dus gebruiken zij een kookwekker. Per item is er maximaal 7 minuten, en in heel bijzondere gevallen is er één verlenging. Daarna komt er onherroepelijk een einde aan het onderwerp. Doorpraten kan, maar wel op een later moment. Want gáát die wekker, dan móeten we door naar een volgend onderwerp. Dat houdt lekker de vaart erin.

Donateurs kunnen onderwerpen aandragen middels een vraag aan de crew van de Klokhuis-keuken. Het antwoord hebben ze al panklaar voorbereid indien zo’n vraag tijdig binnen is. Stel uw vragen via het aanmeldformulier zodat uw vragen bij onze keukenbrigade terecht komen. Bij de ‘last-minute’ vragen die ter plekke worden gesteld moeten onze koks wat meer improviseren.

We zorgen dat alle verstrekte ‘recepten’ zo snel mogelijk na de Kookshow beschikbaar komen in de digitale bibliotheek. Daar zijn trouwens ook de antwoorden uit eerdere Kookshows terug te lezen. Vragen vooraf kunt u opgeven via deze aanmeldlink Keuze: Kookshow.

Lezingenprogramma in bladerbare versie

Download het magazine via de Digitale Bibliotheek.

Scroll naar boven