Klokhuisdag #151 – zaterdag 6 april 2024

Welkom!

Zaterdag 6 april 2024 bent u weer van harte welkom op onze 151e Klokhuis-dag in De Boei te Vinkeveen.  Klokhuisdagcoördinator Jan van der Heide en onze andere Klokhuis-medewerkers zorgen ervoor dat deze Klokhuisdag weer op rolletjes gaat verlopen. Het wordt een bijzondere Klokhuisdag, want een van de allereerste Apple Vision Pro-systemen  in Nederland zal te zien zijn op deze Klokhuisdag en wellicht kunt u hem ook even op! U leest er verderop in het programma meer over.

Een dag vol informatie

Lezingencoördinator Stefan Menningh heeft weer een boeiend programma voor u samengesteld. Er is voor elk wat wils. Het dagprogramma bevat een aantal doorlopende activiteiten.

Op veler verzoek zijn er twee praktijksessies over video in het computerlokaal: allereerst over het gratis pakket iMovie  en daarna over het professionele Final Cut Pro.

De iDiscover-sessies lijken een blijvertje te worden en krijgen steeds meer structuur. In het Klokhuis Café proberen we de gezelligheid van de regionale gebruikersbijeenkomsten over te nemen. Ditmaal zal Jan Groot de gehele dag als gastheer in het Klokhuis Café aanwezig zijn. Samen met hem zijn er meerdere Klokhuis-medewerkers aanwezig om u te helpen, voor het geval u vragen heeft over uw Apple-apparatuur of programmatuur. Neem gerust uw apparatuur mee naar Vinkeveen. Wij zorgen voor voldoende stroomaansluitingen. Vanaf 10.00 uur zijn de zalen open.

Lezingen

Iedere Klokhuisdag is er een interessant lezingenprogramma dat is opgedeeld in vier blokken.

Blok 1 – start 10:15 uur

Blok 2 – start 11:45 uur

Blok 3 – start 13:15 uur

Blok 4 – start 15:00 uur

In het eerste en derde blok zijn er presentaties, lezingen en workshops. In het tweede blok komt in de grote zaal de Apple Vision Pro ten tonele. In het vierde blok focussen we ons traditioneel op onze Kookshow, waarin een grote diversiteit aan vragen opgediend én beantwoord wordt. De vragen die onze donateurs daarvoor aandragen zijn het liefst al vooraf ingestuurd, maar ze mogen uiteraard ook ad hoc worden gesteld.

Voor de lezingen op de Klokhuisdag gebruiken we de volgende classificatie:

= Geen enkele voorkennis is benodigd,

 = Enige kennis van het onderwerp is prettig, maar niet noodzakelijk,

 = Ervaring met het onderwerp/programma is prettig,

 = Enige ervaring met het onderwerp/programma is aan te bevelen,

 = Een ruime ervaring met het onderwerp/programma is aan te bevelen.

Verdere activiteiten

Naast het lezingenprogramma zijn er diverse andere activiteiten: de Klokhuis-balies voor informatie en aanmelding, de foto- en videowerkgroep, de werkgroep Apple Vintage, handelaren met leuke aanbiedingen, een gratis draadloos netwerk, enzovoorts. Bij onze hard- en softwarehelpdesk kunt u terecht met al uw vragen op die gebieden. Ook FileMaker-specialist Hans Besjes is daar deze dag aanwezig voor ondersteuning van dit complexe programma. Het Klokhuis Café in de foyer is een gezellig ontmoetingspunt. Uiteraard zijn ook het Klokhuisbestuur en de -administratie beschikbaar voor vragen, opmerkingen of wijzigingen.

Let op: het programma kan nog veranderen!

Dit is het lezingenprogramma op het moment van publiceren van ons magazine. Dit lezingenprogramma is ook als los document te downloaden vanuit onze digitale bibliotheek. Het is een handige dag planner om in Vinkeveen bij u te hebben. Het kan gebeuren dat de samenstelling van het programma nog aangepast wordt: andere sprekers, een gewijzigde tijd, ander lokaal … Kijk daarom op onze website  voor aanpassingen, voordat u een persoonlijke dagplanning maakt. Kijk op de dag zelf vooral ook op de monitor in de hal van De Boei voor de meest actuele versie van het lezingenprogramma.

Blok 1 – start 10:15 uur

 

De trucs van cybercriminelen

Henk van Achterberg
10:15 uur | zaal 2: Demmerik
Begane grond

Henk van Achterberg is een gepassioneerd IT- en cybersecurityspecialist. Na verschillende functies in de IT verlegde hij de focus naar het bestrijden van computercriminaliteit. Hierbij gaat het om misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT. Het strafbare feit wordt dus gepleegd met een computer, smartphone, smartwatch of tablet, kortom: met alles waar een processor in zit. Cybercrime voorbeelden zijn hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware,  enzovoort. Hij werkte voor bedrijven als Symantec en Broadcom. Daar hielp hij, met een penetratietest- en codebeoordelingsteam, om bedrijven cyberveerkrachtiger te maken.

Henk ziet het als zijn taak om een grote positieve impact in de wereld te maken, waardoor het voor iedereen met een computer veiliger wordt. Hij toont voorbeelden van cybercrime en legt uit welke trucs daarbij gebruikt worden.

Het idee dat Apple-apparatuur immuun is voor zulke cyberaanvallen is een illusie. Ook u als gebruiker zal continu alert moeten blijven. Henk zoomt in op de ‘dichtgetimmerde’ Apple-structuur, met App Stores en unieke gebruiker-ID’s. In de loop der jaren heeft Apple meerdere regels rondom de App Store versoepeld, als reactie op onderzoeken van diverse lokale organisaties en de EU. Henk legt uit welke risico’s er ontstaan nu Apple steeds opener wordt.

Een term die u wel hoort bij cybercriminaliteit is een Zero-Day. Wat is dat dan precies en waarom moet u er bedacht op zijn? Wie de lezing van Henk bijwoont, is ineens een stuk weerbaarder.

Zero Day attack

Beginnen met iMovie

Nathalie Menningh
10:15 uur | zaal 4: Zuiderwaard
Begane grond

iMovie  is een programma van Apple om films mee te maken. Bent u nieuw in video-bewerking? Of heeft u oud materiaal altijd al eens willen bewerken, maar wist u nooit waar te beginnen? Nathalie Menningh geeft een inkijkje in deze gratis programmatuur.

In haar lezing geeft Nathalie een demonstratie van de basisfuncties van iMovie en laat zij zien hoe u een video in elkaar kunt zetten, inclusief enkele handige trucjes en functies. Tijdens deze sessie komen vooral de belangrijkste functies aan bod.

Dat betekent dat het eindresultaat nog geen gelikt filmpje is. Het kost immers best wat tijd om overgangen op precies de juiste plek te krijgen, met veel verschuivingen naar links en naar rechts.

Omdat deze presentatie in een computerlokaal gehouden wordt, kan men mooi meedoen met wat Nathalie vertelt. Er zijn daar een beperkt aantal plaatsen achter de Macs beschikbaar. Daarom dient u zich vooraf aan te melden via deze aanmeldlink keuze: iMovie. Gebruik die link ook als u deel wilt nemen op een zelf meegebrachte Mac.

Na afloop kunt u video’s in iMovie importeren, transities en audio invoegen en synchroniseren. Tenslotte kunt u het eindresultaat exporteren naar een .mp4-bestand.

iDiscover: Ontdek de beste iPhone- en iPad-apps

Marcel Bos
10:15 uur | zaal 5: De Zuwe
Eerste verdieping

De App Store  is al ruim tien jaar een veilige en betrouwbare plek waar u nieuwe apps kunt ontdekken en downloaden. Het gaat inmiddels om zo’n twee miljoen apps. Hoe haalt u daar nu de pareltjes uit waar u werkelijk iets aan heeft? Marcel Bos kwam met een briljante ingeving: “Waarom laten we elkaar die mooie apps niet zien?” Zo kwamen wij tot ons nieuwe Klokhuisdag-onderdeel iDiscover. Daar creëren we een café-achtige omgeving waar we elkaar die pareltjes uit de App Store kunnen laten zien. Een toelichting van een tevreden gebruiker zegt namelijk meer dan een beschrijving van de ontwikkelaar. Onder leiding van Marcel kunt u zo weer interessante apps leren kennen.

Door de slimme opzet van iDiscover kunnen alle aanwezigen draadloos het scherm van hun iPhone of iPad op het grote scherm vertonen. Zo kunt u uw interessante app met de aanwezigen delen. Spreekt een getoonde app u aan, dan kunt u deze via ons wifi-netwerk gelijk downloaden en installeren.

U vroeg ons om die gepresenteerde apps ook in het Klokhuis Magazine te benoemen. Vanaf nu vragen we u daarom – nadat uw app vertoond werd – om daarvoor even een formuliertje in te vullen.

Marcel heeft al een aantal interessante apps uitgezocht die hij in ieder geval met u wil delen. Waarschijnlijk is hij niet de enige die een app wil aanbevelen. Neem dus uw iPhone of iPad mee en bezoek iDiscover.

Blok 2 – start 11:45 uur

Apple Vision Pro

Erwin van der Zande
11:45 uur | zaal 2: Demmerik
Begane grond

Op deze Klokhuisdag is Erwin van der Zande van het techkanaal Bright  te gast in Vinkeveen. Op het videokanaal van Bright was te zien hoe hij als journalist bij Apple al vroeg kennis kon maken met de Apple Vision Pro. Het kostte de redactie van Bright een flinke duit en een hoop geduld, maar op 8 februari verscheen het YouTube-filmpje “we hebben ’m! Als eerste Nederlandse journalisten hebben we die ‘ruimtelijke computer’ van Apple op onze neus.”

Erwin dook erin en legt op het YouTube-kanaal van Bright alles aan u uit.

Apple Vision Pro laat je dromen op internet

Maar wij hebben hem uitgedaagd om dat ook bij ons te komen doen. In zijn presentatie zal hij het publiek live meenemen voor een eerste indruk van de Apple Vision Pro. Wat hij in zijn bril ziet, vertonen we live op het grote scherm.

Erwin heeft aangekondigd dat tijdens zijn presentatie een paar van de aanwezigen een korte demo kunnen winnen om tijdens het napraten ook eens die Apple Vision Pro te kunnen dragen. Momenteel is de Apple Vision Pro nog in geen enkele Apple-winkel in Europa te bewonderen. Noteer dus 6 april in uw agenda voor deze sneak preview, want dit mag u niet missen!

Blok 3 – start 13:15 uur

 

Een netwerk zonder problemen

Eddie Bindt
13:15 uur | zaal 2: Demmerik
Begane grond

Het netwerk thuis is het netwerk dat we bouwen achter de aansluiting van onze internetprovider. Dat kan zowel met kabels als draadloos, of als een mix van allebei. Thuis bent u uw eigen systeembeheerder en dan is wat advies van een pro best handig. Eddie Bindt bouwt namelijk iedere Klokhuisdag in De Boei een groot tijdelijk netwerk op. Dat is deels bekabeld voor bijvoorbeeld de Apple Vintage-groep en deels draadloos voor onze donateurs met hun meegebrachte iPhones, iPads en MacBooks. Hij weet dus waarover hij praat.

Voor de meesten van u is dat netwerk thuis tevens het meest gebruikte netwerk. Onze tablets en mobieltjes kunnen niet zonder en zelfs de bezoekers vragen u om toegang. Op uw tablet ervaart u het gelijk als er iets mis is met dat netwerk. U krijgt geen verbinding meer met uw printer of het internet werkt vandaag zo traag …

Op deze Klokhuisdag geeft netwerkspecialist Eddie Bindt uitleg over dat netwerk thuis. Hoe zit dat in elkaar, hoe kunt u het controleren en hoe test u eigenlijk de snelheid?
Welke invloed hebben muren en plafonds op de sterkte van het signaal en hoe kunnen we dat probleem omzeilen. Door gebruik te maken van de bestaande stroomkabels kunt u slim een uitbreiding realiseren, desnoods tot achter in de tuin.

Iedereen die meer wil weten over het netwerk thuis mag daarom deze lezing van Eddie niet missen. Verzorgt een familielid bij u thuis het netwerk? Neem die persoon dan gerust mee als introducé.

Werken met Final Cut Pro

Bart Prins
13.15 uur | zaal 4: Zuiderwaard
Begane grond


Dit is de tweede praktijksessie over video vandaag. Want loopt u bij iMovie  tegen de grenzen aan, dan komt Final Cut Pro in beeld. Zoals te verwachten kan dit dure ‘broertje’ aanzienlijk meer dan iMovie. Doordat beide lezingen op dezelfde dag gehouden worden, kunt u zo deze pakketten mooi vergelijken. In deze lezing neemt Bart Prins stap voor stap de basisbeginselen van Final Cut Pro met u door. Zoals te verwachten zijn de mogelijkheden van Final Cut Pro veel uitgebreider dan van iMovie. Dat moet ook wel, want voor zo’n fikse aanschafprijs mag men uiteraard meer verwachten. Helaas zien we vaak dat men na aanschaf eigenlijk geen idee heeft waar te beginnen. Het doel van deze praktijksessie is vooral om daarin enige richting te verschaffen. Uiteraard worden handigheidjes en trucs ook benoemd. Daarnaast zal Bart zijn eigen ervaringen met Final Cut Pro met u delen en worden tevens typische beginnersfouten besproken.

Bart gaat u laten zien hoe eenvoudig het op de Mac is om uw losse filmpjes te ordenen tot een compleet programma met fraaie overgangen en een consistent geluid. Omdat deze presentatie in een computerlokaal gehouden wordt, kan men mooi meedoen met wat Bart vertelt. Er zijn daar een beperkt aantal plaatsen achter de Macs beschikbaar. Daarom dient u zich vooraf aan te melden via deze aanmeldlink met als keuze: FCP. Dat geldt ook als u deel wilt nemen op een zelf meegebrachte Mac.

Fotograferen met een iPhone

Stefan Menningh
13.15 uur | zaal 5: De Zuwe
Eerste verdieping

Steeds vaker worden foto’s gemaakt met een Apple-mobieltje. De traditionele camera gebruiken geeft immers best wat gedoe en die iPhone  heeft u toch al bij u. Die keuze is niet verwonderlijk, want de camera in de iPhone is een wonder van techniek, zeker in de Pro-modellen.
Stefan Menningh legt uit waarom de iPhone-camera bijzonder is. Het apparaat leunt zwaar op ‘computational photography’,  maar wat voor tovenarij is dat dan precies?
Als u snapt wat u in handen heeft, dan wilt u die mogelijkheden ook kunnen benutten. Op het grote scherm toont Stefan hoe u omgaat met al die ingebouwde snufjes. Zo wordt uitgelegd hoe u scherpstelt, inzoomt en de helderheid aanpast. Ook krijgen speciale functies als HDR  en Burst aandacht. Wat te denken van hoe u de oortjes kunt gebruiken als handige afstandsbediening om zo een trillingsvrije opname te maken?

Blok 4 – start 15:00 uur

De Kookshow

Onze keukenbrigade
15:00 uur | zaal 2: Demmerik
Begane grond


Keukenprogramma’s zijn populair op tv, maar onze Kookshow is werkelijk de beste! Het is een live vragenuur met een zeer hoog entertainmentgehalte. De slimste mannen van de Klokhuis-helpdesk zijn hier aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Dit keer zullen Marcel Bos, Guy van der Kolk, Eddie Bindt en Stefan Menningh proberen om samen de antwoorden te geven.

De spelregels?
Het is een kookshow, dus gebruiken zij een kookwekker. Per item is er maximaal 7 minuten en in heel bijzondere gevallen is er één verlenging mogelijk. Daarna komt er onherroepelijk een einde aan het onderwerp. Doorpraten kan, maar wel op een later moment. Want gáát die wekker, dan móeten we door naar een volgend onderwerp. Dat houdt de vaart er lekker in.
Donateurs kunnen onderwerpen aandragen middels een vraag aan de crew van de Klokhuis-keuken. Het antwoord hebben ze al panklaar voorbereid indien zo’n vraag tijdig binnen is. Stel uw vragen via het aanmeldformulier zodat uw vragen bij onze keukenbrigade terecht komen. Bij de ‘last-minute’-vragen die ter plekke worden gesteld moeten onze koks wat meer improviseren.
We zorgen dat alle verstrekte ‘recepten’ zo snel mogelijk na de Kookshow beschikbaar komen in de digitale bibliotheek.  Daar zijn trouwens ook de antwoorden uit eerdere Kookshows terug te lezen. Stuur uw vragen voor de Kookshow in via deze aanmeldlink met als keuze: Kookshow.

Scroll naar boven