Stichting Klokhuis wordt ultimo 2024 opgeheven


Op de Klokhuisdag van 6 april jl., heeft onze voorzitter Tom Prins de aanwezige donateurs uitgelegd waarom Stichting Klokhuis eind van dit jaar ophoudt te bestaan. Dit jaar vinden alle activiteiten nog gewoon plaats, maar vanaf 2025 dus niet meer.

Hoe heeft het bestuur tot dit treurige besluit moeten komen.
Het principe van Stichting Klokhuis is vrij overzichtelijk: van het geld van de donaties betalen we al onze activiteiten, de Klokhuisdagen, de regionale bijeenkomsten, het Klokhuis Magazine, de helpdesk, de digitale lezingen, onze website enz. 

Onze activiteiten kennen een hoge kwaliteit en dat voor een bescheiden donatie van € 30. De laatste jaren konden we onze diensten al niet meer van de donaties betalen. Het aantal donateurs liep verder terug, de kosten stegen en we teerden in op ons vermogen. We hebben al deze activiteiten ruim 42 jaar kunnen doen, dankzij uw donatie én de tomeloze inzet van onze onbetaalde vrijwilligers.

Onze financiële reserves zijn nu uitgeput. We hebben daarom dit jaar al een Klokhuisdag en een Klokhuis Magazine moeten schrappen. Hierdoor is de begroting van 2024 in evenwicht, maar er zijn geen reserves meer.

Het is helder dat we in 2025 niet verder kunnen als we u dezelfde kwaliteit willen blijven leveren. Al met al is er geen reële mogelijkheid om nog met Stichting Klokhuis door te gaan.

Dit jaar  gaan de activiteiten nog gewoon door. Na de Klokhuisdag van 6 april dus geen Klokhuisdag aan het begin van de zomer, maar wel op 12 oktober.
Die zal dan mede in het teken staan van het afscheid. Het is een mooie gelegenheid om elkaar nog een keer te ontmoeten en afscheid te nemen. Hoe we dit gaan vieren dan wel afsluiten, wordt later meegedeeld.

5 gedachten over “Stichting Klokhuis wordt ultimo 2024 opgeheven”

 1. Ja, het is natuurlijk al mooi dat Klokhuis het zolang heeft weten vol te houden. Jammer dat er nauwelijks nieuwe donateurs konden worden overgehaald. Ik zal het zeker gaan missen … tenzij er misschien voldoende vrijwilligers zijn te vinden om in ieder geval de website in de lucht te houden? Daar wil best mijn bijdrage, zowel in uren als in Euro’s, aan leveren. Dan zouden bepaalde groepen in ieder geval nog een contactmogelijkheid hebben!
  Vorig jaar ben ik al gestart met een alternatief voor het Klokhuis-forum. Dat heet nu dus . Het ‘loopt niet storm’, zal ik maar zeggen. Gelukkig ook weinig tot geen last van spammers. Met dat forum zal ik voorlopig wel doorgaan. Al was maar om mijn projecten te documenteren. Het laatste gestarte project heet: “Linux op oude Macs”.
  Er is een aparte rubriek “Voor Klokhuizers”.
  N.B.
  Ik hoop ook dat we de handelaren niet vergeten! Die wil ik ook graag bedanken voor hun spullen, die ik af en toe mooi kon gebruiken.

 2. Charles Roels

  Beste Klokhuisbestuurders,

  Destijds, toen we Utrecht verlieten, hebben we met een paar mensen gewaarschuwd voor het feit dat de excentrische ligging van de nieuw gekozen plaats voor de Klokhuisbeurs wel eens parten zou kunnen spelen.
  Jammer genoeg gebben we gelijk gekregen. De niet “centrale ligging” voor de beurs heeft wel degelijk het bezoekers aantal parten gespeeld.
  Jammer, jammer jammer!!!
  Veel succes met de verdere afhandeling.

 3. De niet centrale ligging van De Boei heeft geen rol gespeeld bij de opheffing. Immers, bezoekers aan een Klokhuisdag brengen geen geld in het laatje. De opheffing is simpel een gevolg van het nog steeds dalend aantal donateurs. Minder donateurs, met als gevolg minder donaties en dus minder geld voor onze diensten. We konden onze diensten de afgelopen jaren toch aan blijven bieden door in te teren op onze reserves. Maar die zijn nu op: einde verhaal, einde Stichting Klokhuis.

 4. Ik ben een beetje slapend lid [bezoek niet altijd de appeldagen] maar betekent einde stichting Klokhuis ook dat we het archief aan magazines en andere informatiebronnen ook niet meer kunnen benaderen? Ik wil best donateur blijven als dit daarbij zou kunnen helpen

  1. Hoe we e.e.a. gaan afwikkelen gaan we binnenkort binnen het bestuur bespreken. Afhankelijk van de financiën die ons nog resten, streven we er wel naar de online bibliotheek voorlopig in de lucht te houden.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven