De high-end Mac mini met M2 Pro-chip is best indrukwekkend

Het is altijd zaak een beetje alert te blijven als er nieuwe Macs verschijnen. De aandacht ging in de laatste ’tussentijdse’ presentatie maar voor een deel uit naar de Mac mini, in de vorm van ‘oh wat is die snel’. Aan de top van de Macs staan momenteel de Studio Max en de zeer snelle Ultra.

De mini heeft een M2 chip en de Studio Max een M1. Bedenk wel dat dit niet automatisch betekent dat de mini sneller is. Dat is ook niet zo, de Max wint het nog steeds.

Het is wel zo dat een high end mini steeds dichter in de buurt komt van de standaard Studio , een beest van een machine. Bedenk in een vergelijking dat een dubbel aantal cores – die heeft de Studio – niet twee keer zoveel snelheid betekent. De snelheid van de geheugenbandreedte van de mini is 200, die van de Mac Studio 400. De Ultra zelfs 800. Dat maakt wel uit. Er zijn echt wel verschillen, maar voor veel semi-professionele gebruikers is de Mini snel genoeg.

De snelheid van het ingebouwde geheugen hangt helaas wel af van de grootte ervan. De 1TB variant is twee keer zo snel als die van 512GB. Dat had Apple moeten vermelden. Een factor drie of een factor zes bij de opslag, bijna net zo snel als de Studio, maakt nogal wat uit.
Het is wachten op de M2-processor voor de Mac Studio en Ultra. Dan zal de Studio weer verder uitlopen. Maar ja wanneer? Apple kan zich niet permitteren de Studiolijn niet te doen updaten, al is de Studio Ultra nog steeds de snelste computer die Apple aabiedt.

Scroll naar boven