WWDC

Lege zaal
De WWDC 2020 werd op 22 juni door CEO Tim Cooks geopend zonder publiek in de zaal … maar wel met miljoenen kijkers online!

Wat is nieuw …
De grootste verrassing – het was een publiek geheim – is dat Apple ook voor de Mac over gaat op z’n eigen ARM chips: Apple silicon. Men wil niet langer afhankelijk zijn van de trage ontwikkelingen bij Intel. Apple verwacht een naadloze overgang in de tweejaar durende transitie. De huidige Intel based Mac devices laat men niet in de kou staan. Door de overgang naar macOS Big Sur worden oude én nieuwe Mac devices bediend.

Tim Cook zegt hierover: “Vanaf het begin heeft de Mac altijd grote veranderingen omarmd. We willen voorop lopen op het gebied van personal computing. Vandaag kondigen we onze overgang naar Apple-silicon aan. Een historische dag voor de Mac! Met zijn krachtige functies en toonaangevende prestaties zal Apple silicon de Mac sterker en capabeler maken dan ooit. Ik ben nog nooit zo enthousiast geweest over de toekomst van de Mac.”

macOS 11 of macOS Big Sur. Big Sur? Big Sur is een dunbevolkt gebied aan de Californische kust waar de Santa Lucia Range abrupt vanuit de Grote Oceaan oprijst. De geologische ligging biedt schitterende vergezichten en is een toeristische trekpleister. De hoogste berg in Big Sur is Cone Peak, gelegen op slechts 4,8 km afstand van de oceaan [bron Wikipedia].

Apple heeft 22 juni macOS Big Sur geïntroduceerd. Het is helemaal opnieuw ontworpen, maar volgens Apple toch meteen vertrouwd. Safari zit boordevol nieuwe functies, waaronder een aanpasbare startpagina, elegant ontworpen en krachtigere tabbladen, snelle en gemakkelijke vertaling en een nieuw privacy rapport.
Met de bijgewerkte Berichten-app kunnen Mac-gebruikers meer persoonlijke en expressieve berichten verzenden en ontvangen, en gemakkelijk groepsberichten volgen en ermee communiceren.
Kaarten biedt ook een geheel nieuwe ervaring met interessante functies voor het verkennen en navigeren door de wereld. macOS 11 komt dit najaar uit.

Craig Federighi, senior vice president Software Engineering zegt hierover: “macOS Big Sur is een grote update die de kracht van UNIX met het gebruiksgemak van de Mac naar een hoger niveau tilt. Het is onze grootste update in meer dan 10 jaar. Met zijn moderne en strakke uitstraling, enorme verbeteringen aan belangrijke apps zoals Safari, Berichten en Kaarten en nieuwe privacy functies, denken we dat iedereen zal genieten van de baanbrekende ervaring die macOS Big Sur gaat geven.”

iPadOS
Apple heeft iPadOS 14 voor de iPad aangekondigd, het besturingssysteem van de volgende generatie van iPad Pro, iPad, iPad mini en iPad Air.
iPadOS 14 bevat veel nieuwe iPad-specifieke functies, waaronder Scribble-handschriftherkenning en handschrift-naar-tekst-conversie. Een ontworpen app Bestanden en Foto’s-apps, een vernieuwde zoekfunctie die doet denken aan Spotlight op Mac, evenals alle functies van iOS 14 voor iPhone en iPod touch inclusief nieuwe privacy functies, nieuw geminimaliseerde FaceTime-bedieningselementen, directe vertaling van tekst, vernieuwde visuele elementen en veel meer.

iOS
Het nieuwe iOS 14 kent allerlei visuele vernieuwingen van het startscherm met ondersteuning voor widgets en zit het vol met nieuwe functies, variërend van ingebouwde vertalingsfuncties voor Safari, FaceTime en video picture-in-picture-modus, een nieuw geminimaliseerde Siri-interface, nieuwe Berichten-functies zoals verbeterde zoek- en groepsberichten-mogelijkheden en nieuwe privacybescherming.
In iOS 14 kun je het startscherm van je iPhone en iPod touch aanpassen door widgets op te nemen. Je kunt widgets toevoegen voor weer, muziek, activiteit, foto’s en meer.

Hardware?
Nee, Apple heeft geen nieuwe hardware aangekondigd, maar deskundigen verwachten die zeker dit najaar.

Scroll naar boven