Terugval in resultaten Apple

In het eerste fiscale kwartaal van 2023 daalde de omzet van Apple voor het eerst sinds 2019. De omzet bedroeg $ 117,2 miljard. Een daling van 5 procent. De verkoop van Macs liep 30% terug en de iPhone-verkopen daalden met 8%.
De omzetdaling was mede een gevolg van de wekenlange problemen met de productie van de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max in China, met al gevolg leveringsproblemen tijdens Black Friday en de vakantie-periode.

Tim Cook weet het tegenvallende resultaat ook aan de sterke dollar en “de uitdagende macro-economische omstandigheden.”
De prijzen van veel Apple-producten zijn behoorlijk gestegen buiten de VS, waardoor ze minder betaalbaar werden. Er waren ook enkele lichtpuntjes voor het bedrijf. DeĀ iPad had zijn sterkste kwartaal sinds 2014 en Services doorbrak voor het eest de $ 20 miljard grens. Per product:
iPhone: $ 65,8 miljard (8% lager),
Mac: $ 7,7 miljard (29% lager),
iPad: $ 9,4 (30% hoger),
Wearables: $ 13,5 miljard (8% lager) en
Diensten: $ 20,8 miljard (6%hoger).
Tim Cook vertelde dat Apple voor het eerst de grens van 2 miljard actieve apparaten heeft bereikt. Meer dan de helft van de iPad-klanten en tweederde van de Apple Watch-kopers waren nieuwe gebruikers.

Hoewel de omzet nu wat gedaald is, blijft Apple nog steeds enorm winstgevend, met een netto kwartaalomzet van ongeveer $ 30 miljard (een daling van bijna 14% op jaarbasis) en een winst per aandeel van $ 1,88.
Apple geeft geen pognoses voor het volgend kwartaal, maar financieel directeur Luca Maestri zei dat het bedrijf verwacht dat de resultaten op jaarbasis “vergelijkbaar zullen zijn met die van het kwartaal van december”.

Scroll naar boven