WWDC 2024

Elk jaar begint Apple zijn Worldwide Developers Conference met een keynote met directe aankondigingen, zoals nu de langverwachte Apple Intelligence en een make-over voor de slimme AI-assistent Siri. We hadden wel verwacht dat Apple (eindelijk) zou inzetten op kunstmatige intelligentie en hier stelt Apple niet teleur. AI: Artificial Intelligence  of Apple Intelligence, what’s in a name …
Komende herfst worden de software updates uitgebracht, maar die zijn al eerder beschikbaar voor ontwikkelaars en trouwens ook te downloaden door anderen.  In deze clip van  vijf minuten de belangrijkste punten van de keynote. Daarna kunt u eventueel kiezen voor een korte clip over Apple Intelligence of de complete keynote. Hieronder de belangrijkste punten uit de keynote.

Apple gaat samenwerken met AI-partners buiten OpenAI
Tijdens een post-keynote-evenement bevestigde Apple SVP Craig Federighi dat het bedrijf naast OpenAI met andere modellen van derden gaat werken, waarbij het Gemini-model van Google als eerste voorbeeld werd genoemd. Hij verduidelijkte dat Apple “op dit moment niets aan te kondigen heeft, maar dat is onze algemene richting.”

De (beperkte) beschikbaarheid van Apple Intelligence
Voordat u te enthousiast wordt over het gebruik van Apple Intelligence, moet u controleren of uw apparaten wel nieuw genoeg zijn. Alleen de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max, samen met iPads en Macs met M1 of nieuwere chips, zijn in staat om de nieuwe functies uit te voeren die naast de AI-push van Apple komen.

ChatGPT in Siri
Apple brengt ChatGPT, de door AI aangedreven chatbotervaring, naar Siri (dat geheel opnieuw is opgebouwd) en andere Apple-apps, mogelijk gemaakt door OpenAI’s GPT-4 en andere generatieve AI-modellen.

Apple Intelligence is een speeltuin voor afbeeldingen en emoji’s
Een van de functies die door Apple Intelligence worden ondersteund in iOS 18 stelt iPhone-gebruikers in staat om AI-afbeeldingen te maken van mensen met wie ze berichten uitwisselen – een functie die ongeveer werkt als een door AI geüpgraded Bitmoji. Het doel is natuurlijk om uw alledaagse gesprekken leuker te maken.
Apple Intelligence begrijpt met wie u praat tijdens een berichtengesprek, dus als u die chat wilt personaliseren met een aangepaste AI-afbeelding, kunt u er meteen een maken.

Apple TV+
De nieuwe functie van Apple TV is vergelijkbaar met de X-Ray-functie van Amazon, waarbij gebruikers een overzicht krijgen van de biografieën van acteurs en informatie achter de schermen, terwijl ze tv-programma’s en films kijken. Wat echter opvalt aan InSight is de Shazam-achtige functionaliteit, de muziek in het tv-programma of de film kan direct worden toegevoeg aan een Apple Music-afspeellijst om er later naar te luisteren.
Om ‘InSight’ te gebruiken, kunnen Apple TV-abonnees hun afstandsbediening gebruiken om in realtime een scherm weer te geven met acteursnamen en karakterinformatie. Ze kunnen een achtergrond- en filmografiepagina voor een specifieke acteur weergeven. En er is dus een directe link naar de soundtrack op Apple Music.

Siri
Apple heeft ook enkele verbeteringen aangebracht aan zijn slimme assistent, Siri. Zoals het toevoegen van enkele generatieve AI-functies die Siri natuurlijker en persoonlijker laten lijken. Er is ook een nieuw gloeiend licht. En Siri kan ook problemen in spraakherkenning aanpassen en de context beter begrijpen. En voor degenen die een vraag aan Siri liever typen, dat kan nu.

Apple Intelligence (eindelijk?)
De nieuwe functie heet Apple Intelligence. Apple belooft dat de functie zal worden gebouwd rondom uw veiligheid, samen met zeer persoonlijke ervaringen. “Het allerbelangrijkste is dat AI gebaseerd moet zijn op uw persoonlijke context, zoals routine, relaties, communicatie en meer”, vertelde CEO Tim Cook maandag op de WWDC. “En het moet natuurlijk van de grond af aan om privacy worden gebouwd. Dit alles gaat verder dan kunstmatige intelligentie. Het is persoonlijke intelligentie en het is de volgende grote stap voor Apple.” 

Apple’s nieuwe Wachtwoorden-app
Hoewel u uw iCloud-account al kunt gebruiken om wachtwoorden op al uw apparaten op te slaan en te synchroniseren, was dit niet altijd even gebruikersvriendelijk. Nu heeft Apple een Wachtwoorden-app geïntroduceerd. Enkele van de functies omvatten een nieuwe kolom aan de linkerkant waarmee u gemakkelijker door uw wachtwoordverzameling kunt navigeren. U kunt bijvoorbeeld al uw wachtwoorden bekijken of alleen wifi-wachtwoorden (een nieuwe toevoeging), toegangssleutels of codes die niet gerelateerd zijn aan een website of dienst.

Slim script op iPad
Een nieuwe ‘Smart Script’ -functie verbetert uw handschrift wanneer u een Apple Pencil gebruikt om bijv. in Notities te schrijven. Apple zegt dat het uw handschrift vloeiender maakt en verbetert. De functie verbetert uw handschrift door machine learning op het apparaat dat u gebruikt.

Rekenmachine voor de iPad
Wie had gedacht dat een rekenmachine een keynote zou verlevendigen? Welnu, de nieuwe Calculator voor de iPad-app van Apple maakte iedereen enthousiast. De iOS-app komt nu eindelijk op het grotere scherm van de iPad. De functie maakt gebruik van die extra schermruimte om nieuwe functies te introduceren die niet op een iPhone passen. De grootste verbetering is de toevoeging van Math Notes. De extra functie doet het rekenwerk voor u.

macOS Sequoia
De nieuwste versie van het besturingssysteem heet macOS Sequoia. Een van de belangrijkste eigenschappen van het nieuwe besturingssysteem is iPhone-mirroring. Via de Continuïteit-functie van macOS kunt u nu het scherm van uw iPhone spiegelen en rechtstreeks vanaf de Mac bedienen. Meldingen op de Mac brengt u naar de iPhone-spiegelmodus, en iPhone-audio komt ook via de Mac, maar de gekoppelde iPhone blijft vergrendeld in de spiegelmodus.
Oké, laten we wat dieper ingaan op iPhone-spiegeling. Hoewel Apple niet veel gebruiksscenario’s voor de functie heeft beschreven, schrijft Sarah Perez dat het gemakkelijker lijkt om apps te demonstreren via videogesprekken of persoonlijk, omdat gebruikers kunnen schakelen tussen een diavoorstelling en een live demo van de iPhone-app door het te starten alsof het een andere app op uw Mac is.

Berichten via satelliet
Deze nieuwe functie werkt ongeveer hetzelfde als de nood-SOS-functie van Apple. Als u geen signaal hebt, krijgt u de mogelijkheid om een ​​satelliet te zoeken om de gegevens door te geven. Je moet de telefoon in de goede richting houden terwijl je dit doet, maar er staat een overlay boven je berichten om je eraan te herinneren.

Foto’s-app
Apple toonde de nieuwe Foto’s-app zoals deze zal verschijnen in de komende release van de iOS-software. De nieuwe app introduceert nieuwe navigatie, nieuwe organisatiefuncties en andere manieren om uw favoriete foto’s te ontdekken, inclusief die van vrienden, familie, huisdieren, reizen en meer. Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat u minder tijd hoeft te besteden aan het zoeken naar foto’s, omdat alles wat u nodig heeft binnen handbereik is.
Een grote verandering betreft de manier waarop de app is samengevoegd in één weergave met het fotoraster bovenaan en de bibliotheek, gerangschikt op thema, hieronder.

Tik om te contant te betalen
Een interessante toevoegingen is Tap to Cash, wat min of meer is hoe het klinkt, waarbij gebruikers voor dingen kunnen betalen door een paar iPhones tegen elkaar te tikken.
Zoals Brian Heater schrijft, is de functie in feite een uitvloeisel van de al lang bestaande Tap to Pay-functie van Apple Pay. Op dezelfde manier maakt de nieuwe toevoeging waarschijnlijk gebruik van de NFC-functionaliteit van het apparaat. Apple merkt op dat de functie geld overmaakt zonder persoonlijke informatie te hoeven delen – een leuk extra privacy-element is.

iOS 18
iOS 18-gebruikers kunnen nu een app vergrendelen wanneer ze hun telefoon overhandigen om bijvoorbeeld iemand een foto te laten zien of een game te laten spelen. Wanneer u een app vergrendelt en iemand probeert op uw telefoon te tikken, moet hij zich verifiëren met Face ID, Touch ID of zijn toegangscode. Zolang u de app-vergrendelingsfunctie hebt ingeschakeld, wordt informatie uit de app niet op andere plaatsen weergegeven, zoals in zoekopdrachten en in meldingen.
Apple heeft ook enkele eerste details gedeeld voor de komende grote release van iOS. Zoals verwacht gaat het hierbij voor een groot deel om kunstmatige intelligentie. Weet u nog toen pictogrammen aan het raster waren vergrendeld? Welnu, ze kunnen nu op uw startscherm worden ingedeeld zoals u dat wilt, zodat ze uw achtergrondfoto’s niet verbergen. “iOS 18 is een belangrijke release die meer manieren biedt om uw iPhone aan te passen, verbonden te blijven en speciale momenten opnieuw te beleven”, aldus Craig Federighi, de software engineering van Apple.
Over iconen gesproken, veel van deze updates stonden al langer op het verlanglijstje van gebruikers, zoals de mogelijkheid om app-pictogrammen en widgets in te stellen waar je maar wilt op het startscherm, plus ondersteuning voor pictogrammen in de donkere modus met verschillende kleurenschema’s. 

visionOS 2
visionOS 2 brengt productiviteitsverbeteringen en zorgt voor “nieuwe meeslepende ervaringen”. Zo kunt u gewone foto’s ‘verruimtelijken’, hierbij wordt gebruik gemaakt van AI-technologie. Er is een nieuwe navigatieoptie: met visionOS 2 kunt u overschakelen naar het startscherm door simpelweg te tikken, of uw hand omdraaien om het controlecentrum te openen met meldingen, snelkoppelingen en meer.
Een van de grotere aankondigingen hierbij is de mogelijkheid om bestaande afbeeldingen om te zetten in ruimtelijke foto’s. De Vision Pro-headset is binnenkort beschikbaar in China, Hong Kong, Japan, Singapore, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. 

1 gedachte over “WWDC 2024”

 1. Ik pak er maar één zinnetje uit, omdat dat juist weer zo’n hype dreigt te worden.
  “En het moet natuurlijk van de grond af aan om privacy worden gebouwd. Dit alles gaat verder dan kunstmatige intelligentie. Het is persoonlijke intelligentie en het is de volgende grote stap voor Apple.”
  Miljarden lijken er wereldwijd ingestopt te worden. Maar … het is allemaal ‘gebakken lucht’. K.I. bestaat al vele jaren … in de agrarische industrie en heeft niets met ‘intelligentie’ te maken. De vertaling AI is klinkklare marketingpraat! Zoals zo vaak.
  Nu zijn de deskundigen er nog niet helemaal uit wat intelligentie is. Zelfs niet bij mensen en andere dieren. Dus laat je geen sprookjes vertellen. Kunstmatige Intelligentie bestaat niet en komt er ook niet.
  Natuurlijk kun je wel computers vol stoppen met allerlei data, maar dat is “an sich” geen intelligentie. Integendeeel zou ik zeggen.
  Afijn, weer genoeg voor vandaag. Het wordt weer tijd voor iets belangrijkers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven