iMessage valt voorlopig buiten de DMA wetgeving van de EU

 

In de strijd tussen de Digital Markets Act, de DMA en onder meer Apple, zijn er weer ontwikkelingen. De gedachte achter de DMA is dat er bezwaar is tegen de macht van de diensten van de zogenaamde digitale ‘poortwachters’ van grote technologiebedrijven, waaronder Apple, Meta, Google, Amazon en TikTok, en dit volgens de EU.

Het onderzoek concludeerde dat het iMessage-platform en Microsoft’s Bing niet zo’n dominante positie innemen dat ze onder de strikte regels van de DMA vallen voor diensten die worden geleverd door de zogenaamde digitale ‘poortwachters’.

De EU heeft gewerkt aan wetgeving in het kader van de DMA die Apple zou verplichten wijzigingen aan te brengen in iMessage om het beschikbaar te maken op andere platforms. Deze zogenaamde  interoperabiliteitsregels zouden ertoe hebben geleid dat meta-apps zoals WhatsApp of Messenger een verzoek konden indienen om samen te werken met het iMessage-framework van Apple, dat binnen de EU gedwongen zouden zijn hieraan te voldoen. Uit het EU-onderzoek is echter gebleken dat iMessage buiten de wetgeving valt omdat het niet op grote schaal door bedrijven wordt gebruikt. Het uitstel voor Apple is onderdeel van een vijf maanden durend marktonderzoek door de Europese Commissie.

Het neemt niet weg dat Apple nog steeds flinke aanpassingen moet aanbrengen, er moeten echt veranderingen worden aangebracht in wat we maar het ecosysteem van Apple zullen noemen. In iOS 17.4 zouden aanpassingen moeten zitten om buiten de App Store kunnen downloaden en installeren via alternatieve marktplaatsen voor apps.

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven