De resultaten van het vierde fiscale kwartaal van Apple


Koersontwikkeling AAPL
Apple-CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vertelden de beleggers en analisten tijdens de conference call op 2 november jl. dat Apple in het vierde fiscale kwartaal van 2023 $ 89,5 miljard aan inkomsten binnenhaalde. Dit was een lichte daling op jaarbasis vergeleken met de $ 90,1 miljard in het vierde kwartaal van 2022.
De iPhone-inkomsten stegen iets tot 43,8 miljard dollar, die van de  iPad daalden van $7,17 miljard een jaar geleden naar $6,43 miljard nu. De inkomsten uit de Mac daalden fors van $11,5 miljard een jaar geleden naar $7,61 nu.
De dienstensector zette zijn groei door naar $ 22,31 miljard. Wearables, Home en Accessoires daalden marginaal tot $ 9,32 miljard.
Apple verwacht dat de Mac-verkopen in het komende kwartaal zullen stijgen. Het is ongewis hoe wearables zich gaan ontwikkelen. Na het bekend maken van de cijfers door Apple kwamen de analisten al snel met hun interpretatie van de cijfers.
De meeste analisten zijn van mening dat Apple in het vierde kwartaal behoorlijk gepresteerd heeft, maar men is voorzichtig met uitspraken over het korte (13 weken i.p.v. 14 weken) eerste kwartaal van 2024 . Maar de vooruitzichten van Apple voor het komende kwartaal zijn wel beter dan eerder verwacht. Deepwater Asset Management verwacht over het eerste kwartaal een groei van 1% en over het hele jaar een groei van ongeveer 5%.

Momenteel wordt 40 tot 45% van de totale omzet van Apple in China geproduceerd. De verwachting is dat dit binnen vijf jaar zal dalen tot 25 à 30%, door een verdere spreiding van het productieproces, o.a. naar India.

Er zijn ook analisten die de huidige koers van Apple te hoog vinden. Zij verwachten slechts een geringe groei in het komend jaar. Een koersdoel van $180 tot  $190 vinden de meesten reëel. Anderen zoals TD Coden handhaven hun koersdoel op $ 220.

Scroll naar boven