Belangrijke updates van Apple


Apple heeft maandag 22 januari iOS 17.3 / iPadOS 17.3, macOS Sonoma 14.3, watchOS 10.3 en tvOS 17.3 uitgebracht.
De updates brengen een aantal nieuwe functies met zich mee, zoals gezamenlijke afspeellijsten in Apple Music en een nieuwe Stolen Device Protection-modus voor iPhone-gebruikers.
De updates komen met meer dan 10 beveiligingsoplossingen. De meeste gevonden en opgeloste exploits zijn hetzelfde tussen iOS en macOS. Logisch, omdat beide systemen veel functies en apps delen.

Een van de opgeloste exploits had gevolgen voor de Neural Engine van Apple en kon leiden tot de uitvoering van willekeurige code met kernelrechten. Een andere exploit in Mail Search zou ervoor kunnen zorgen dat apps van derden toegang krijgen tot gevoelige gebruikersgegevens. 

Er is ook een opgeloste exploit waardoor snelkoppelingen gevoelige gegevens kunnen gebruiken bij bepaalde acties zonder dat u hierom hoeft te vragen de gebruiker. Er was ook nog een intrigerende exploit met betrekking tot tijdzone beheer waardoor apps het telefoonnummer van de gebruiker in de systeemlogboeken konden zien. Deze exploit is ook opgelost met deze update. Apple heeft ook meerdere beveiligingslekken in Safari, WebKit en de Kernel verholpen. 

In watchOS 10.3 zijn er de bekende bug fixes en twee nieuwe Watch faces die herinneren aan de zwarte geschiedenis en cultuur: Unity Bloom.

In tvOS 17.3 weinig spectaculairs, behalve één “nieuwe” functie. Apple voegt zelf de iTunes Movie and TV Show Verlanglijstje opnieuw toe nadat deze functie uit tvOS 17.2 verwijderd was. Dat komt omdat de vorige update niet alleen een opnieuw ontworpen Apple TV-app introduceerde, maar ook de iTunes Store-app stopzette.
Omdat gebruikers echter nog steeds films en tv-programma’s kunnen kopen via de Apple TV-app, heeft Apple besloten om de verlanglijst terug te brengen met de update.
Voor HomePod-gebruikers zegt Apple dat HomePod Software 17.3 (gebaseerd op tvOS) wordt geleverd met “prestatie- en stabiliteitsverbeteringen.” Met andere woorden: verwacht geen nieuwe features met de update.

Het is zeer belangrijk om uw apparaten up-to-date te houden met de nieuwste versie van het besturingssysteem om ervoor te zorgen dat ze minder kwetsbaar zijn voor kwaadaardige aanvallen. 

1 gedachte over “Belangrijke updates van Apple”

  1. “Het is zeer belangrijk om uw apparaten up-to-date te houden met de nieuwste versie van het besturingssysteem om ervoor te zorgen dat ze minder kwetsbaar zijn voor kwaadaardige aanvallen. ”
    Ja, een goed advies, maar … het kan iets nauwkeuriger. Gezien de infrastructuur, die Apple voor alle apparaten heeft ontwikkeld, verlopen veel van de processen via de Cloud en zijn dus afhankelijk van de internetverbindingen. Voor de meeste mensen is dat een ontoegankelijk gebied. Daarom zou ik het advies willen aanvullen. Zorg er vooral voor dat de browsers up-to-date zijn! Dat betekent ook dat eventuele “unsupported systems’, waarvoor wel patches bestaan, ook op dat gebied bijgewerkt moeten worden.
    Voorbeeld
    Onder Catalina draait Safari met release 15.6.1. Onder Sonoma is het meest recente release van Safari 17. E.e.a. geldt ook voor iOS.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven