Apple kwam in 2023 zeker wel met nieuws


Terugkijkend op 2023 was het toch wel weer een mooi Apple jaar. Het ding is nog niet verschenen, mogelijk in het vroege voorjaar wel, maar de Vision Pro was toch wel de vernieuwing van het jaar. Wat we al kenden was een gamebril, maar de Vision Pro overtreft die toch wel in alle opzichten. Feitelijk een op het hoofd te dragen computer met alles wat een Mac heeft, maar die te bedienen is met de eigen ogen en een vingerbeweging. En natuurlijk driedimensionaal, met diepte dus. Enorme vondst en we zijn benieuwd wanneer die goed werkend uitkomt.

De M1-chip werd vervangen door de M2 en aan het eind van het jaar zelfs door de M3. Hoewel computers met de M1-chip hiermee gedateerd leken, was de snelheidswinst voor het gevoel niet zo groot. Domweg omdat de M1 al zo snel is dat alles meteen reageert. Nog sneller wordt dan theorie of alleen bij een specifiek gebruik.

Apple kwam wel met de Studio Ultra met M2 chip, maar de als snelheidsbeest aangekondigde en langverwachte Mac Pro … was niet sneller. Er waren uitbreidingsslots waar kaarten in zouden passen die voor extra kracht zouden kunnen zorgen, maar de markt ervoor is dan wel erg klein, en de producten worden dus erg duur. Dit was een teleurstelling voor velen.
Een minder kostbare Studio Ultra met M2 is dan meestal een veel betere investering. Helemaal pijnlijk was dat de Studio Ultra met M1 wel iets minder snel was, maar dit is in de praktijk nauwelijks merkbaar.

De zo zeer verlangde iMac met een scherm van 27 inch kwam er tot veler teleurstelling niet. Wel een serie iMacs in het kleinere formaat en met een M3 processor. Voor de modale consument natuurlijk een prachtig apparaat.

Dat gold zeker ook voor de nieuwe Macbooks. In januari al drie nieuwe types. En Apple deed het in oktober nog eens dunnetjes over. Te kiezen valt voor een M3, een M3 Pro en een M3 Max. En zowaar is de kleurstelling aangepast.

De iPhone werd van titanium en kende in de duurdere varianten verbeteringen in het videodeel. De Watch negen en de Ultra zijn nu ook weer met de tapbeweging van twee vingers te bedienen.

Op het OS-front bleek Sonoma weinig vernieuwends te bieden, WatchOS en tvOS pakten wel goed uit. Apple Music Classical was voor velen de uitkomst van een langverwachte droom. De combinatie Apple Music Classical met de HomePod in stereo en Dolby, of de vernieuwde AirPods Pro is super. Met de geluidsweergave gingen we er dus ook echt op vooruit.

1 gedachte over “Apple kwam in 2023 zeker wel met nieuws”

  1. Tja, ik begrijp de geuite euforie over 2023 niet zo goed. Ik zie dat dan ook anders. Bij gebrek aan echte vernieuwingen brengt Apple producten uit met mogelijk iets betere prestaties. En dan vooral gericht op de consumentenmarkt. Want daar wordt massaal geld uitgegeven, zoals in de modewereld gebruikelijk. Niet omdat er een noodzaak toe is. Het jarenlang opgebouwde imago heeft de consument zover gekregen nog maar één leverancier serieus te nemen.
    Toegegeven, het zijn stuk voor stuk kwalitatief goede producten, maar … wat mij betreft mocht Apple wel wat meer doen om de afvalstromen, die ze creëeren, in te dammen en zich conformeren aan conventies, die in belang zijn van iedereen.
    Weliswaar worden de kabels nu van lightning naar USB-C gebracht, maar veel te laat. Intussen is er weer een productlijn, die mogelijk geen voortzetting krijgt. Met als gevolg nog meer afval, dat ook niet altijd eenvoudig te recyclen is.
    P.S.
    Voor de omschakelijng heeft Apple dan plots wel weer een ‘adapter’. Voor de prijs van, in het geval “Lightning naar USB-C” voor € 35,00. De prijs van de adapters is dus inmiddels gestegen van € 29,95 naar € 35,00; ofwel met 20%. Hoezo wil men de inflatie terugdringen naar 2%?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven