18 september: updates van Apple

Sinds 18 september 19:00 uur zijn iOS 17, iPad OS 17 en watchOS 10 beschikbaar om te downloaden. De update naar macOS Sonoma wordt 26 september uitgebracht. Een aantal veranderingen op een rij.


watchOS 10

Bedieningspaneel
In ‌watchOS 10‌ is het Bedieningspaneel (Control Center) nu toegankelijk door op de zijknop te drukken, terwijl omhoog vegen widgets laat zien in een aanpasbare Smart Stack waar je doorheen kunt vegen voor relevante informatie. Met draaien aan de Digital Crown bereikt u hetzelfde. 

Stock-apps
Veel stock-apps zijn volledig vernieuwd met een eenvoudiger, meer informatiegericht ontwerp. Het weer laat bijvoorbeeld de weersomstandigheden van uw huidige locatie zien, waarbij snel scrollen een voorspelling per uur biedt. 

Wijzerplaten
Apple heeft ook twee nieuwe wijzerplaten toegevoegd, Palette en Snoopy, en er zijn updates voor fiets- en wandeltrainingen, samen met integraties op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg ter ondersteuning van nieuwe gezondheidsfuncties in iOS 17. 

Gemoedsgesteldheid
Gebruikers kunnen hun gemoedstoestand en stemming registreren met behulp van de Apple Watch, waarmee u inzicht krijgt in uw gemoedsgesteldheid in de loop van de tijd. ‌

NameDrop
watchOS 10‌ voegt ook ondersteuning toe voor de aanstaande NameDrop-functie van Apple in ‌iOS 17‌. Met NameDrop houdt uw iPhone eenvoudig in de buurt van de andere iPhone waarmee u contactgegevens wilt uitwisselen. NameDrop werkt tussen twee iPhones‌, tussen een ‌‌iPhone‌‌ en een Apple Watch en tussen twee Apple Watches. Ook in Apple Fitness zijn er nieuwe mogelijkheden.
watchOS 10 wordt automatisch binnen 48 uur geïnstalleerd. U kunt de installatie ook zelf doen, door op uw Apple Watch te kiezen voor Instellingen > Algemeen > Software Update.

 


iOS 17 / iPadOS 17

De StandBy modus is een van de meest opvallende veranderingen voor iPhone-gebruikers. Wanneer u uw iPhone horizontaal op een oplader plaatst, wordt een nieuwe aangepaste interface in slimme weergavestijl weergegeven met overzichtelijke widgets voor zaken als de tijd, kalender, alarms en meer.

Home Screen-widgets
Een grote update met ondersteuning voor interactieve widgets. Dit betekent dat u nu rechtstreeks met de widgets zelf kunt communiceren, in plaats van dat u rechtstreeks naar de app zelf moet. U kunt bijvoorbeeld direct op het startscherm van uw iPhone communiceren met de afspeel- en pauzeknoppen voor de Muziek-app-widget. In combinatie hiermee heeft Apple voor het eerst ook Home-app-widgets toegevoegd.

Assistive Acces
iOS 17 bevat een aantal toegankelijkheidsupgrades, zoals Assistive Access. Dit is een nieuwe, aanpasbare interface die het gemakkelijker maakt voor gebruikers met cognitieve beperkingen om hun iPhone te gebruiken. Personal Voice geeft gebruikers die het risico lopen op spraakverlies, zoals mensen met ALS, de mogelijkheid om een ​​stem te creëren die klinkt als die van hen.

Live Speech is een nieuwe functie die niet-sprekende gebruikers de mogelijkheid biedt om te typen en hun woorden persoonlijk, tijdens telefoongesprekken of FaceTime-gesprekken te laten uitspreken.

De Berichten-app in iOS 17 kreeg ook een flinke boost met nieuwe features voor stickers, reacties en meer.

De interface voor de iMessage-apps is vernieuwd en biedt gemakkelijker toegang tot zaken als de camera, de Foto’s-app, het delen van locaties, GIF’s en meer.  Audioberichten worden nu automatisch getranscribeerd, zodat u niet twee minuten naar uw vriend hoeft te luisteren.

Stickers is vernieuwd, waarbij Apple alle emoji in stickers heeft omgezet en je je eigen stickers kunt maken met je eigen foto’s. Stickers kunnen worden gebruikt in Berichten, als Tapbacks en nog veel meer.

De Berichten-app bevat geüpgradede zoekfunctionaliteit met ondersteuning voor zoekfilters. Het is gemakkelijker om op een specifiek bericht te reageren door er naar rechts over te vegen, in plaats van er lang op te drukken. De functies van Apple voor het beheren van tweefactor authenticatiecodes krijgt ook een upgrade.

De Berichten-app verwijdert nu ook automatisch 2FA-sms-berichten. Het combineren van de functies van Berichten en ‘Zoek mijn’ is een nieuwe functie genaamd Check In, waarvan Apple zegt dat het een “belangrijke functie is voor wanneer een gebruiker een familielid of vriend wil laten weten dat hij of zij veilig op zijn bestemming is aangekomen.”
Wanneer het inchecken wordt gestart, wordt uw vriend of familielid automatisch op de hoogte gesteld wanneer u op uw bestemming aankomt. Als u vertraging heeft, deelt iOS 17 informatie zoals uw locatie, batterijniveau en mobiele servicestatus met de andere persoon.

Met Live Voicemail kunt u de realtime transcriptie zien wanneer iemand een bericht achterlaat in voicemail, inclusief de mogelijkheid om de oproep aan te nemen terwijl de persoon zijn bericht achterlaat.
Oproepen die door providers als spam worden geïdentificeerd, verschijnen niet als live voicemail en worden in plaats daarvan onmiddellijk geweigerd.

Apple komt later dit jaar met een nieuwe Journal-app. Over de Journal-app zegt Apple dat iPhone-gebruikers een nieuwe manier zullen hebben om ‘het leven te waarderen en herinneringen te bewaren’. De Journal-app maakt gebruikt machine learning.

Scroll naar boven