Mogelijk na jaren toch een doorbraak in glucosemeting met de Apple Watch


Apple werkt al jaren om een systeem te vinden waarmee je met lichtsensoren de hoeveelheid glucose in het bloed kunt meten. Het gaat dus om een systeem waarbij diabeten niet hoeven te prikken. Abott komt met hun bekende sensor al dichtbij maar dan moet er toch een keer in de twee weken een sensor aangebracht worden met een klein naaldje en die meet inderdaad de vloeistof  in het lichaam, en geeft zo een nauwkeurige meting.

Bedenk dat wat Apple wil alleen maar tot een succes kan worden als de metingen absoluut nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Diabeten nemen op grond van een meting een beslissing over de hoeveelheid insuline die gespoten wordt, wat er wordt gegeten en de mate van beweging – lees het verbranden – speelt ook nog mee. Als de metingen niet kloppen zijn de gevolgen slecht te overzien. Het aantal diabetespatienten is zo groot dat een mogelijkheid dit met een horloge te meten zonder vloeistof de diabeten in staat van grote opwinding zullen brengen. Als Apple dit lukt, lijkt het me een goed moment om aandelen Apple te kopen, de winst zal enorm zijn en de honderden miljoenen die er al in zijn ge√Įnvesteerd, worden makkelijk terugverdiend.

Het principe is dat er een soort lasersignaal het lichaam in word gestuurd waaruit de glucosewaarde zuiver naar voren komt. De Watch doet al iets vergelijkbaars met de hartslagmeting, waarbij de hartslag ook wordt gemeten aan de hand van de kleurverschillen  in het bloed.
Omdat de Watch min of meer constant kan meten, weet de diabeet ook continu de waarde en kan sneller reageren. Bovendien zouden de  verschijnselen bij pre-diabetes herkend kunnen worden. Dit kan een boel leed voorkomen.

Er schijnt dus nu echt een doorbraak te zijn. Apple ontwikkelt nu een soort Silicon-achtig chipje dat in een Watch past. Er wordt gebruik gemaakt van optische absorptie spectroscopie en dat klinkt mooi voor een analyse van een lichtstraal die het lichaam in wordt gestuurd. De apparatuur zal zo klein moeten worden dat het past in de Watch.
Maar voorlopig komt de glucosemeting op de Watch er nog niet. Apple is er al sinds 2010 mee bezig toen Steve Jobs de startup Rarelight kocht.

 

Scroll naar boven