We weten het uit de verhalen van Russische schrijvers: de bijl zelf is niet goed of slecht: het is maar wat je er mee doet.
De AirTag is natuurlijk een prachtige uitvinding. Een apparaatje ter grootte van een 2 euromunt in de koffer stoppen, koppelen aan de iPhone en zelfs in de chaos van afgelopen zomer op Schiphol is direct te zien waar de koffer is. Goed voor of tegen de stress, de fiets, ook in de trein, de rugzak, de sleutelbos of de portemonnee, het is zo te zien waar alles is. Het vinden werkt op basis van alle iPhones die in de buurt zijn en ja, dat functioneert.
Toch is niet iedereen blij. We berichtten eerder al over dieven die een auto wilden stelen en een AirTag in een velg verstopten. Toen hij voor de deur stond duurde het niet lang of hij was verdwenen.
In het bij iemand verstoppen van een AirTag zonder dat hij of zij het weet, zit het probleem. Met name vrouwen hebben last van dit elektronische stalken. Apple waarschuwt hier nu voor.
Zo werd een vrouw gevolgd met een AirTag die niet van haar was en en die in het achterwiel van haar auto was verstopt.
Er lopen in de Verenigde Staten inmiddels 25 rechtszaken. Het is voor iedereen onaangenaam als je gevolgd kunt worden door een AirTag die ergens verstopt in een jas of tas zit. Dat bedreigt de privacy niet alleen, bij menselijke conflicten als een vechtscheiding kan dit bedreigend zijn.
Apple onderneemt wel pogingen op het probleem te tackelen. Bovengenoemde waarschuwing is daar een voorbeeld van. Inmiddels krijgen mensen met een iPhone in ieder geval een melding als iemand ze mogelijk stalkt, maar dit gebeurt soms pas na dagen.
Het zou uiteraard beter zijn het stalken zelf tegen te gaan, maar Apple zit wat dat betreft natuurlijk wel in een spagaat. In het normale leven zijn de AirTags uitgesproken handig en nuttig. In iOS 16.2 komt een chime-functie, maar die zal dit probleem niet oplossen.
Een zoekfunctie op de eigen iPhone zoals die normaal ook werkt, maar dan naar de duidelijk stalkende AirTags zou mooi zijn, maar dat heeft nogal wat haken en ogen.
Ja, “elk nadeel heb z’n voordeel”. Was dat niet een uitspraak een BN-er?
Zo zijn er heel veel ontwikkelingen, waarvan je je kunt afvragen of het een goede zaak is dat ze ‘operationeel’ zijn gemaakt. Maar ja, dan komen we in een heel precaire discussie terecht. Dat willen we vaak ook niet. Dus … blijven we elkaar constant het ‘sprookje’ vertellen hoe goed het allemaal is.
Waarom kunnen mensen niet leven met wat ze hebben en willen ze altijd méér?