AirPods zijn niet het beste hoortoestel, maar vaak wel in te zetten

 

Tja, wie een hoortoestel in de oren heeft, lijkt een beetje oud en dat is een imago waar sommige mensen last van hebben. Met twee AirPods zichtbaar oog je wel bij de tijd en veel jongeren met gehoorproblemen zien dat letterlijk wel zitten. De vraag is natuurlijk of het echt een alternatief is, want hoortoestellen worden precies op het gehoorverlies afgesteld. Ze versterken natuurlijk ook, maar veel meer dan dat.

In ons onvolprezen Klokhuis Magazine schreven we er al uitgebreid over over hoe AirPods in combinatie met een iPhone als ‘microfoon’ in te zetten zijn. Het mooie is dat het nu wetenschappelijk is onderzocht. Bedenk dat dit hele artikel gaat over de AirPods in combinatie met een iPhone, die als microfoon wordt gebruikt.

Er heeft een test plaats gevonden op mensen met een matig of hooguit gemiddeld gehoorverlies. Daarbij werd gebruik gemaakt van de AirPods 2 en de (oude) AirPods Pro. De laatste heeft de mogelijkheid tot geluidsdempen. Die kwam er ook beter uit, en het bleek dat die AirPods het in een stille omgeving ongeveer net zo goed doen als een eenvoudig hoortoestel. Bedenk dat AirPods alleen versterken.

Opvallend is wel het volgende: bijna alle slechthorenden hebben moeite met het onderscheiden van een geluid bij een lawaaierige achtergrond. De AirPods doen het dan heel goed, bijna net zo goed als een duurder gehoorapparaat, maar alleen als de geluiden van opzij komen en niet van voren.

Het correct afgestelde gehoorapparaat is dus zeker niet zinloos, en beter dan de AirPods, maar onbruikbaar zijn ze ook zeker niet. Vaak komt het geluid immers van voren, bijvoorbeeld met een gesprek.

De AirPods Pro deden het beter dan de AirPods 2. Wel jammer dat de nieuwe AirPods Pro en de AirPods 3 niet onderzocht zijn.

Scroll naar boven